DET STORE BABYLON (Åb 17:5)
Kirkeministeriet er politisk affaldscentral
Efter en stribe af såkaldte møgsager om asyltal, nødløgn og ændringer i ministercitater flyttes Justitsministeriets hidtidige departementschef, Anne Kristine Axelsson, nemlig til det tilsvarende job i Kirkeministeriet. Det formelle ansvar for den rokade har finansminister Bjarne Corydon (S), og han udtaler ifølge dagbladet Politiken, at der ”i den seneste tid har været en del negativ fokus på Justitsministeriet, og der er behov for at skabe ro omkring ministeriet.” Over for DR Nyheder betegner professor i statskundskab Tim Knudsen jobskiftet til Kirkeministeriet som en degradering. ”Mindre kan det sådan set ikke blive, hvis man stadig er departementschef,” siger Tim Knudsen, som endda ser en tendens i forløbet. ”Kirkeministeriet er ved at udvikle sig til sådan en affaldscentral for deklasserede departementschefer,” lyder professorens bramfrie vurdering.
ETIK & MORAL (Kol 3:5)
Trusler mod politikere er en trussel for os alle
En rundspørge fra DR Nyheder viser, at 60 procent af 74 adspurgte politikere har oplevet at blive chikaneret, mens knap hver tredje har modtaget dødstrusler. Fænomenet er ikke en enlig svale, men en trusselskultur. Trusselskulturen rejser flere principielle problemer og alle bør tage afstand fra den. Forventningerne om at skulle leve i fare skaber en svagere politisk kultur, hvor færre mennesker vil have lyst til at blive politikere. Det kan berøve os dygtige hoveder i politik. Udviklingen er en historie om kulturel tilbagegang. Et samfunds debatkultur er hjertet af et demokrati, og samtaleformen er en klar indikator på, hvor godt demokratiet har det.
FORFÆRDELIGE TING (Luk 21:11)
Antallet af ebolasmittede har passeret 13.000
Der er nu blevet registreret flere end 13.000 tilfælde af ebolasmitte i de hårdest ramte vestafrikanske lande. Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Dødstallet er samtidig steget til 4.950, oplyser WHO, der kræver omfattende kontrolforanstaltninger for at standse spredningen af virussen.
ISMAELS ARV (1Mose 16:12-13)
Fire anholdt for terrorplaner – måske skulle Dronning Elizabeth dræbes under højtidelighed
Scotland Yard har arresteret fire formodede islamiske ekstremister for planer om at begå terror. Det sker efter flere måneders overvågning af dem. Anholdelserne indgår i en større efterforskning af ”islam-relateret terrorisme”. Avisen The Sun hævder at vide, at de fire ville dræbe Dronning Elizabeth under den såkaldte Remembrance Day søndag.
Saudiarabiske kvinder får måske lov til at køre bil
De kongelige rådgivere til Kong Abdullah af Saudi-Arabien har anbefalet kongen, at han lemper på landets lovgivning, således at kvinder over 30 år kan få lov til at sidde bag rattet i en bil. For kvinder under 30 vil forbuddet imidlertid fortsat blive håndhævet, og der vil også være visse begrænsninger for kvinder over minimumsalderen. Det fortæller en anonym rådgiver til nyhedsbureauet AP.
Iran hamstrer uran før atomtopmøde
Den 18. november mødes forhandlere fra USA, Rusland, Storbritannien, Frankrig, Kina og Tyskland med repræsentanter fra Iran for at finde en løsning på konflikten om den sidstnævnte nations kontroversielle atomprogram. Forud for mødet melder FN’s atominspektører imidlertid, at Iran har haft travlt med at øge sit uranlager forud for at en eventuel aftale skal være på plads senest den 24. november. Irans lager af lavt beriget uran er således vokset med otte pct. på omtrent to måneder, siger inspektørerne ifølge nyhedsbureauet Reuters. Irans beholdning af raffineret urangas er en af de faktorer, der spiller ind, når det skal vurderes, hvor lang tid Iran skal bruge, før landet kan være i stand til at udvikle atomvåben.
Irak undersøger om lederen af Islamisk Stat er død
De irakiske myndigheder er søndag i færd med at undersøge, om lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi er blandt de dræbte under et luftangreb nær Mosul sent fredag aften. Den sky Baghdadis eventuelle død vil være en stor sejr for den amerikansk-ledede koalition, der bomber Islamisk Stats stillinger samtidig med, at den yder støtte til de irakiske styrker, der kæmper for at tilbageerobre store områder fra Islamisk Stat. – Indtil nu har vi ingen præcise informationer tilgængelig, siger en unavngiven højtstående irakisk efterretningsofficer til nyhedsbureauet AFP.
ISRAEL, HERRES ØJEÆBLE (Zak 2:12)
22-årig mand dræbt under anholdelse nord for Nazareth
Lørdag oplyser israelsk politi, at israelske sikkerhedsstyrker har skudt og dræbt en såkaldt israelsk-araber, da de var i færd med at anholde en slægtning til den 22-årige mand. Ifølge en talsmand for politiet blev israelsk-araberen skudt, da han truede politiet med en kniv. Israelske arabere udgør omkring 20 procent af Israels befolkning. De er efterkommere af arabere, som blev boende på israelsk territorium, efter at staten Israel blev oprettet i 1948.
EU’s udenrigschef: Palæstinensisk stat er endeligt mål
EU’s nye udenrigschef, italienske Federica Mogherini, siger lørdag under et besøg i Gazastriben, at der er behov for en palæstinensisk stat. – Vi har brug for en palæstinensisk stat. Det er i sidste ende målet, og det er en holdning, der deles af alle i EU, siger Mogherini under sit Gaza-besøg. Mogherinis besøg i Gaza sker samtidig med, at spændinger i Mellemøsten ser ud til at stige, og der rapporteres om sammenstød i Østjerusalem næsten dagligt. – Det er ikke kun Gazas befolkning, der ikke kan tåle en fjerde krig. Det kan hele verden ikke… Vi kan ikke bare blive siddende og vente. Hvis vi gør det, vil det fortsætte de næste 40 år. Vi må skride til handling nu, siger Federica Mogherini.
EU: Jerusalem skal være hovedstad for to stater
Israelerne og palæstinenserne bør være fælles om at have Jerusalem som hovedstad, siger EU’s udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, under en rundrejse i Mellemøsten. – Jeg mener, at Jerusalem kan blive og bør blive hovedstaden for to stater, siger hun under et besøg i Ramallah på den israelsk-besatte vestbred. Mogherini mødtes fredag med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu. Han afviste hendes kritik af de nye bosætterboliger i Jerusalem og på Vestbredden. – Jeg afviser den opdigtede påstand, at årsagen til den fortsatte konflikt er den ene eller den anden bosættelse. Jerusalem er vores hovedstad og som sådan ikke en bosættelse, fastslog han.
Israels og palæstinensernes regeringer slår revner
Den israelske miljøminister, Amir Peretz, meddelte, at han træder tilbage. Han begrunder det med regeringens radikale indstilling til palæstinenserne og interne sociale forhold i Israel. Han betegner den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, som “et gidsel for det radikale højre”. Tidligere i år enedes det palæstinensiske Fatah-parti og det islamistiske Hamas i Gaza om at danne en national samlingsregering. Men samarbejdet er tæt på at bryde sammen. Søndag har Hamas meddelt, at det ikke vil tillade en højtidelighed i den kommende uge, der skal mindes 10-året for den palæstinensiske leder Yasser Arafats død. Præsident Mahmoud Abbas Fatah-parti anklager Hamas for at aflyse arrangementet af politiske grunde. Partiet anklager også Hamas for at stå bag flere bomber mod Fatahs ejendomme i Gaza i den forløbne uge.
USA-militærchef: ‘Vi vil omgående hjælpe Israel om nødvendigt’
USA vil omgående komme til Israels hjælp, hvis det bliver anmodet om dette, siger generalløjtnant Darryl Roberson, leder af en militærkomite ved navn “Joint Defense Force-Israel” (JDF-I). Roberson, der overtog posten for nogle måneder siden, er i disse dage i Israel for at møde militærledere. – Vi har en dyb forpligtelse til Israels sikkerhed, baseret på det særlige forhold mellem vore lande, sagde han.
Egypten ødelægger Hamas smugler-tunneller ved Gaza
Egyptens ødelæggelse af hundreder af boliger som led i opførelsen af en stødpudezone ved grænsen til Gaza-striben har medført voldsom vrede hos de, der må rømme deres hjem. Det vil skabe yderligere fjendtlighed i den lokale befolkning mod den egyptiske præsident Abdel-Fattah el-Sissis styre. Tusinder af beboere er blevet tvangforflyttede fra området, der er uden elektricitet, og hvor der ofte høres varselsskud affyret af det egyptiske militær. Stødpudezonen har til hensigt at standse smugleri af våben og bevæbnede mænd til og fra Gaza. Meddelelsen om opførelse af en bufferzone, der får en dybde af 500 meter, blev givet, efter at angribere den 24. oktober havde dræbt 31 egyptiske soldater 30 km fra grænsen til Gaza. I de sidste dage har egyptisk militær fjernet hundreder af beboere og sprængt deres boliger i luften. Målet er at udslette 800 boliger med ialt ca. 10.000 beboere. En egyptiske talsmand siger, at operationen går glat og skulle kunne afsluttes i løbet af 2-3 uger. Egypten har tilbudt en kompensation på 20.000-30.000 dollars pr bolig, en sum som beboerne siger er langt fra deres tab. En beboer betegner kompensations-processen som bureaukratisk og siger, at der ikke er megen tid til at finde en erstatningsbolig. I det sidste årti er det nordlige Sinai blevet et center for islamiske ekstremister, og dette er blevet tilspidset siden sidste års afsættelse af den islamiske præsident, Mohammed Morsi. Ingen har påberåbt sig ansvaret for det dødelige angreb den 24. oktober. Men el-Sissi har ikke skjult sin foragt for Hamas – Morsis ideologiske allierede.
MAGOG (1Mose 10:2)
Voldsomme kampe i Donetsk
Natten til søndag er der udbrudt hårde kampe i den østukrainske by Donetsk, der fungerer som de prorussiske separatisters højborg i Ukraine. Nyhedsbureauet AFP skriver ifølge news.yahoo.com, at der ikke har været så voldsomme kampe i Østukraine, siden den skrøbelige våbenhvile blev indgået mellem det ukrainske militær og separatisterne i september måned.
Ukraine: Russiske tropper har invaderet
Observatører fra OSCE har set en kolonne af ukendte militærkøretøjer i det østlige Ukraine. Det bekræfter ifølge ukrainerne formodningen om, at Rusland sender tropper over grænsen.
Ukrainsk ambassadør til Vesten: I er alle bange for Rusland
Vesten har vendt sig fra Ukraine af frygt for, hvad Rusland kan finde på at gøre ved Ukraines støtter. Det siger den ukrainske ambassadør i Canada, Vadim Prystaiko, som tidligere har arbejdet for Ukraines udenrigsministerium samt som rådgiver for den ukrainske ambassade i USA. “Iraks regering beder om hjælp, og I sætter alt ind militært. Så beder Ukraines regering om det samme, og I siger nej,” lyder kritikken fra ambassadøren ifølge det canadiske medie CBC News. Vadim Prystaiko mener, at det ganske åbenlyst er “fordi alle er bange for Rusland”, at USA og resten af koalitionen gerne vil bombe Islamisk Stat, men ikke vil hjælpe Ukraine med at bekæmpe de prorussiske separatister i det østlige Ukraine. Desuden advarer han Canada og resten af de vestlige lande mod, at det ikke vil hjælpe at “fodre bjørnen” med lande som Ukraine og Georgien, så Rusland ikke vil gå videre vestpå.
RIGET AF JERN & LER (Dan 2:42)
Er Europa splittet eller samlet om 25 år?
Ét sted hvor EU reelt falder fra hinanden på grund af indre spændinger: Uenighed om yderligere EU-integration kontra mindre EU-integration. En mere centraliseret økonomisk politik kontra større national bestemmelse over skatter og udgifter. Ditto med indvandring. Osv., osv. Hvor uenighederne bliver så store, at nogle lande enten forlader EU eller smides ud. Et andet scenarie hvor man tager konsekvensen af de indre modsætninger og lader EU fortsætter i en løsere karakter med samarbejde i mange forskellige tempi. Om det ene eller det andet bliver tilfældet, ved jeg ikke. Det afhænger af så mange forskellige, uforudsigelige faktorer, at man ikke kan give et seriøst bud. Én ting er sikkert: Et »EU for alle størrelser« var en teknokratisk utopi og tilhører fortiden.« Udtaler Peter Kurrild Klitgaard, professor i statskundskab, Københavns Universitet
Over en million cataloniere har stemt om uafhængighed
Mere end 1,1 millioner mennesker har i løbet af de fire første timer afgivet deres stemme, om hvorvidt Catalonien skal rive sig løs fra Spanien. Folkeafstemningen er ikke bindende, men den har stor symbolsk betydning. Selvstændighedspartierne satser på, at en stor opbakning til løsrivelse i sidste ende vil kunne føre til mere politisk autonomi på blandt andet skatteområdet – eller muligvis overbevise Madrid om, at der skal holdes en bindende folkeafstemning om løsrivelse på et senere tidspunkt. Meningsmålinger viser, at op mod 80 procent af catalonierne ønsker øget selvstændighed. Omkring halvdelen af indbyggerne i regionen er tilhængere af fuldstændig uafhængighed.
Lignende indlæg:
Nyeste indlæg af Skriften (se alle)
- Jordan advarer Israel om ‘katastrofale konsekvenser’, hvis al-Aqsa-moskeen igen stormes af tropper - 10. april 2023
- Døden – den legemlige opstandelse - 9. april 2023
- Endnu en kirkelukning i Indonesien - 9. april 2023
- Israel tester dronelevering af blod og andre kritiske medicinske forsyninger - 9. april 2023
- Den nigerianske regering ser væk, mens landbrug fortsætter med at blive ødelagt - 7. april 2023
Post your comments