Saudi-Arabien omfavnede koptisk jul.

Biskop Marcos fra Egyptens Koptisk-ortodokse kirke besøgte Saudi Arabien, hvor han fejrede den østlige juleliturgi sammen med 3.000 koptiske kristne bosiddende i landet. Dette var den første offentlige julefejring anerkendt af den islamiske nation, der er hjemsted for pilgrimsfærdsstederne Mekka og Medina.

Marcos besøgte Saudi Arabien første gang i 2012 for at hjælpe med at løse en konflikt mellem myndighederne og en egyptisk kristen migrantarbejder. Han vurderer, at der er omkring 50.000 koptere i kongeriget blandt 2,1 millioner kristne – fortrinsvis filippinske katolikker. Ingen af dem har en kirke at tilbede i, og derfor har det været vanskeligt at praktisere deres tro.

I 2016 besøgte Saudi Arabiens kong Salman bin Abdulaziz den koptiske pave Tawadros II i Egypten, hvilket var med til at åbne op for en dialog mellem de to lande. I 2018 besøgte kronprins Mohammed bin Salman den koptisk-ortodokse katedral i Kairo og tog et berømt foto sammen med Tawadros foran et ikon af Jesus, den gode hyrde.

Der er spekulationer om, at Saudi Arabien måske vil bygge en kirke i hovedstaden Riyadh eller i Neom, en planlagt megaby i den nordvestlige ørken. I 2019 åbnede Saudi Arabien området for kristen turisme og blev vært for et interreligiøst møde i Riyadh, der inkluderede Vatikanets udenrigsminister, den ortodokse økumeniske patriark og generalsekretæren for World Evangelical Alliance.

Forandringerne i Saudi Arabiens holdning til kristendommen er mærkbare, og Thomas Schirrmacher, leder af World Evangelical Alliance, forventer yderligere positive nyheder for de 500.000 evangelikale i Saudi Arabien. Regionale dynamikker er i gang, og Saudi Arabien er nu den eneste Golfstat uden officielle forbindelser til Vatikanet, efter at den Hellige Stol oprettede diplomatiske bånd med Oman sidste måned. Denne udvikling er blevet hilst velkommen af kristne ledere i både Oman og De Forenede Arabiske Emirater.

Marcos diskuterede ikke bygningen af en kirke med de saudiske myndigheder under sit besøg, men han roste kronprins Mohammed bin Salman for at være en vis leder, der studerer alt fra en “bred vinkel”. Den officielle udtalelse fra den koptisk-ortodokse kirke fejrede også Mohammed bin Salman som repræsentant for den yngre generation og dens åbenhed over for det globale samfund.

Ikke alle er enige i denne positive fremstilling af Mohammed bin Salman, som nogle vestlige kritikere betragter som en autokratisk stærk mand, der lukker munden på sine kritikere. Dog understregede Marcos den stadig indflydelsesrige regionale religiøse modstand, som er imod hans besøg og idéen om kristne kirker og gudstjenester i Saudi Arabien. På trods af dette har saudierne budt ham velkommen.

Mens det stadig er usikkert, hvornår og hvor en kirke måske vil blive bygget i Saudi Arabien, er det tydeligt, at der er sket en forandring i landets holdning til kristendom og religiøs pluralisme. Disse skridt i retning af øget religiøs åbenhed og normalisering af forholdet til Iran kan bidrage til at reducere regionale spændinger og gøre det lettere for kristne at praktisere deres tro i Saudi Arabien.

Det er vigtigt at bemærke, at selvom der er sket positive ændringer, er der stadig lang vej at gå. For eksempel er frafald fra islam stadig formelt strafbart med døden i Saudi Arabien. Yderligere fremskridt og reformer vil være nødvendige for at sikre sand religiøs frihed og lige rettigheder for alle trosretninger i landet.

Lignende indlæg:

  • 7. September: Gode muligheder… og modstandere GODE MULIGHEDER… OG MODSTANDERE For her er der åbne døre og rige muligheder for mig, og der er mange modstandere. (1kor 16:9) ”Der er rige muligheder for at dele evangeliet her – så […]
  • Hvem er Gud? #treenigheden https://www.youtube.com/watch?v=0YkuN-TDAGA De fleste lutherske menigheder i Danmark har fem bekendelsesskrifter, som sammen med Bibelen, danner grundlaget for læren. Bibelen står […]
  • Skywalk Lovsang – Livehttps://www.youtube.com/watch?v=__aKDFm5eJw Den sidste og afsluttende koncert fra Skywalk's "Skywalk At Easter" påsketourne 2016, hvor lovsangsbandet fra Randers spillede rundt i hele […]
  • Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 13-14/9 -2014 DET STORE BABYLON (Åb 17:5) Indiske ”spirituelle lærer” Sri Sri Ravi Shankar i Christianskirken i København. Christianskirken i København har inviteret Sri Sri Ravi Shankar på besøg i […]

Følg Skriften på de sociale medier

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development