Israel tester dronelevering af blod og andre kritiske medicinske forsyninger

I krigs- og katastrofetider kan droner være den hurtigste og mest effektive måde at transportere blodprodukter og medicin til hospitaler i periferien og til IDF i felten. Den 28. marts lettede en autonom drone med 3,8 kg blod fra Rambam Medical Center i Haifa og landede 13 minutter senere ved Galilee Medical Center i Nahariya, tæt på Israels nordlige grænse til Libanon. Blodenhederne blev omhyggeligt kontrolleret efter den 25,2 km lange rejse i luften og befandt sig i perfekt stand og klar til brug.

Flyvningen den 28. marts er en del af et pilotprojekt, der involverer flere medicinske organisationer og statslige organer, som undersøger muligheden for at overføre blod og andre kritiske medicinske forsyninger til hospitaler med droner. Håbet er, at dette bliver standard praksis, især for medicinske centre i landets periferi, der kan blive afskåret under krig og naturkatastrofer.

Dr. Zvi Sheleg, Galilee Medical Centers vicegeneraldirektør, udtalte, at “når tingene spidser til ved grænsen, begynder hundredevis af raketter at flyve. Vi kan ende som en isoleret ø i flere dage.” Sheleg er direktør for hospitalets innovationsinitiativ og talte til The Times of Israel den 4. april, dagen før der blev affyret 34 raketter mod Israel fra Libanon. Raketter er også blevet affyret fra Gaza-striben, og begge angreb er blevet tilskrevet Hamas.

Ifølge Idita Israeli, innovationschef for de statslige medicinske centerdirektioner, begyndte droneinitiativet under COVID-pandemien med flyvninger til og fra to geriatriske, to psykiatriske og et generelt hospital i det centrale Israel. Overførslerne var hovedsageligt af uregulerede forsyninger som masker.
Efter denne succes besluttede man at eksperimentere med transport af regulerede, kritiske forsyninger som blod, laboratorieprøver, medicin og organer til transplantation. Det første skridt i denne nye fase af pilotprojektet er overførsel af blod og blodkomponenter med droner i samarbejde med flere nøglemyndigheder. Disse inkluderer Innovationsmyndigheden ved de statslige medicinske centerdirektioner inden for sundhedsministeriet, Magen David Adoms nationale blodtjenester, Israels civile luftfartsmyndighed, Israels militær og sikkerhedsapparat samt private dronevirksomheder.

Prof. Eilat Shinar, direktør for National Blood Services, forklarede, at de tre forskellige blodkomponenter ikke kan transporteres i den samme pakke på grund af de forskellige opbevaringsforhold, de kræver. Generelt kræver hospitaler røde blodcelleenheder og blodplader i krisetider. Fuldblod udløber 35 -42 dage efter donation, og blodplader er kun gode i fem dage efter donation. Plasma kan vare et år, så længe det forbliver ordentligt frosset.

Eksperimentet med blodtransport begyndte den 3. maj 2022, da blodenheder blev fløjet med drone en kort afstand fra MDA Central Blood Bank til Sheba Medical Center – begge på Tel Hashomer-campus i Ramat Gan, lige uden for Tel Aviv.

Efter succes med disse korte flyvninger blev beslutningen taget om at prøve at flyve blod mellem Haifa og Nahariya sidste måned. Yderligere ture på samme rute vil blive foretaget den 17. og 18. april.

“Hvis alt går godt, er planen, at vi præsenterer resultaterne for rådgivningsudvalget om blod ved sundhedsministeriet og anmoder om, at dronetransport bliver operationel for overførsel af blod til alle medicinske faciliteter og endda til de sårede i felten,” sagde Israeli.

Israeli tilføjede, at teknologien er fremskreden nok til, at droner kan rejse 100-150 km og bære titals kilo vægt. Shinar bemærkede dog, at selv med dronen, der blev brugt den 28. marts og har en maksimal kapacitet på 10 kg, kunne en betydelig mængde blod leveres på en enkelt flyvning.

“Vi taler om 50 enheder blodplader, 16 enheder fuldblod eller 32 enheder pakket røde blodceller. Det er nok til et hospital på størrelse med Galilee Medical Center,” sagde Shinar.

Sheleg fortalte The Times of Israel, at han forestiller sig, at det med tiden kunne føre til “en hær af droner” flyvende gennem Israels luftrum med forsyninger under massekatastrofehændelser. “Vi kunne løse mange problemer ved at bruge droner. Vi bør ikke stole på helikoptere, som vil være optaget af at gøre andre ting,” sagde Sheleg.

Shinar påpegede, at når snestorme rammer byer med højere beliggenheder som Jerusalem og Safed, er det næsten umuligt at levere blod. “Droner ville gøre en enorm forskel. Lige nu, når Jerusalem er sneet inde, må vi bruge militærkøretøjer til at komme fra Latrun op ad bjergene til hovedstaden for at forsyne Hadassah og Shaare Zedek. Det er altid et stort problem,” sagde hun.

Hun vil gerne se det næste forsøg udført med en drone, der flyver fra Marcus National Blood Services Center i Ramla til Jerusalem. Marcus Center, verdens første underjordiske, beskyttede nationale blodtjenestecenter, blev indviet i maj 2022.

Ifølge Israeli er droner afgørende for at få blod og andre følsomme medicinske forsyninger fra landets centrum til periferien, fordi de kan undgå områder, der er ødelagt af potentielle jordskælv, tsunamier eller oversvømmelser. Haifas kemiske og gasindustri er af særlig bekymring. “I tilfælde af bombardement af Haifa eller en gas- eller kemisk eksplosion der, kan blod ikke transporteres gennem eller nær byen med landkøretøjer på grund af frygt for kontaminering,” sagde hun.

Sheleg nævnte, at muligheden for at flyve droner over Middelhavet kunne gøre det muligt at undgå forhindringer på landjorden. Shinar sidder i rådgivende organ for Den Internationale Røde Kors- og Røde Halvmåne-bevægelse. I den egenskab sagde hun, at hun kender forskellen blodlevering med drone har gjort i lande som Rwanda og Australien, hvor mange samfund er langt væk fra store byer og medicinske centre.

Afstandene i Israel er meget kortere, men landets unikke omstændigheder kræver også hurtig og effektiv levering af blod og andre medicinske forsyninger. De involverede i pilotprojektet håber, at idéen om at bruge droner vil blive accepteret af sundhedsministeriets myndigheder.

Kilde: TTOI


Lignende indlæg:

Følg Skriften på de sociale medier

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development