Sverige fastholder anerkendelse af “Palæstina”

Stefan Lofven lovede i 2012, Mahmoud Abbas at Sverige ville anerkende en palæstinensisk stat

Stefan Lofven lovede i 2012, Mahmoud Abbas at Sverige ville anerkende en palæstinensisk stat

Det israelske udenrigsministerium har indkaldt Sveriges ambassadør til en reprimande for anerkendelse af “Palæstina”. Sverige er det første EU-land, der har besluttet at anerkende en palæstinensisk stat, og i Israel frygtes det, at dette vil udløse en “snebold-effekt” ude i verden.

USA har givet udtryk for utilfredshed med den svenske regerings beslutning. Det amerikanske udenrigsministeriums talskvinde Jen Psaki, betegnede den svenske anerkendelse som “forhastet” og siger, at “processen må udarbejdes gennem parterne”.

Det var den nye svenske statsminister, Stefan Lofven, der meddelte, at Sveriges ville anerkende en palæstinensisk stat. Den svenske socialdemokratiske leder sagde i en tale til svenske politikere, at den israelsk-palæstinensiske konflikt kun kan løses ved en to-stats ordning, der kræver “gensidig anerkendelse og vilje fra begge sider til at sameksistere fredeligt”.

Udenrigsminister Avigdor Lieberman fremsatte en udtalelse, hvori det hedder, at den svenske statsminister snarere end at tale om Israel og palæstinenserne skulle have fokuseret på mere presserende anliggender i Mellemøsten som de daglige massemyrderier i Syrien, Irak og andre lande i regionen.

Fra israelsk hold siges det, at den svenske anerkendelse var tiltænkt “den hjemlige politiske situation”, idet 6 procent af Sveriges befolkning er muslimer, og at mange af dem har valgt at bringe det socialdemokratise parti til magten.

Den palæstinensiske udenrigsminister, Riad Malki, hilste Lofvens udtalelse velkommen og opfordrede andre EU-lande til at følge efter.

Den israelske avis, “Yediot Aharonot”, har nu interviewet Sveriges ambassadør i Israel og spurgt, hvorfor Lofven var så ivrig med at anerkende et Palæstina. – Jeg tror, at kommentarerne blev misforståede. Vi ønsker, hvad der er bedst for Israel og Palæstina, siger Magnus. Lofvens udtalelse blev misforstået, og det er unfair.

Den svenske ambassade i Tel Aviv mildnede Sveriges stilling vedrørende en palæstinensisk stat ved at udtale, at Sverige går ind for fredsforhandlinger fremfor en ensidig anerkendelse af en palæstinensisk stat

Den israelske statsminister Benyamin Netanyahu reagerede på den svenske anerkendelse ved at sige, at ensidige skridt modsiger tidligere aftaler og ikke bidrager til fred – det gør snarere afstanden større. Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, siger, at den svenske bekendtgørelse er “stor og værdig”, og at han håber, at andre lande ville følge efter.

Ambassadør Magnus, som tager undervisning i det hebraiske sprog, sagde: – Rapporterne i Israel ignorerer dette anliggendes sande dybde og kompleksitet såvel som det større billede, og det glæder mig, at jeg har en chance for at forklare den fulde betydning. Magnus afviste at udtale sig om han tror, at Lofvens kommentarer var fremsat for at tilfredsstille Sveriges muslimske vælgere, men han sagde, at Sverige havde Israels interesser på hjerte. – Vi ønsker en løsning, der er god for begge sider, sagde han. Vi er ikke de første. Over 130 nationer har allerede anerkendt Palæstina, og nogle af dem er EU-medlemmer, så vi er ikke engang de første i EU. der gør dette.

I interviewet blev Magnus spurgt, hvorfor Lofven havde valgt at ignorere de horrible massakrer i Syrien og ISIS ‘ brutalitet, men havde fokuseret på en palæstinensik stat. Til dette svarede han:
– Vi slutter os til Israels bekymring over, hvad der sker i Syrien. Jeg har tidligere været ambassadør i Irak og har erfaring om regionen. Sverige arbejder med andre lande på at håndtere udfordringerne, der omfatter humanitær hjælp.

Formanden for det israelske arbejderparti, Isaac Herzog, har talt med Lofven og Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström. De sagde til ham, at Stockholm vil anerkende en palæstinensisk stat, fordi der et led i det socialdemokratiske partiprogram. De bemærkede imidlertid, at der ikke var sat nogen dato for anerkendelsen, og at Sverige ønsker en dialog med Israel om emnet.

Trods Israels reprimande og svensk vaklen viger Sverige imidlertid ikke fra sin kurs. Statsminister Stefan Lofven har udtalt, at Sverige ikke vil ændre mening. Han sagde dette i en telefonsamtale med formanden for det israelske arbejderparti, oppositionsleder Isaac Herzog.

Sverige vil blive det første større medlem af EU, der vil anerkende en palæstinensisk stat, skønt nogle østeuropæiske lande gjorde dette under den kolde krig, før de sluttede sig til EU. Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström skrev i går på “Twitter”, at” vi må respektere Israels reaktion, men vi er parat til at vise vej”.

Inden mødet i udenrigsministeriet,sagde ambassadør Magnus, at der ikke var fastsat nogen dato for den svenske anerkendelse, men at det ville ske “i en ikke fjern fremtid”.

Israel har – med USA’s støtte – stærkt modsat sig den palæstinensiske strategi om at opnå en statsdannelse ad diplomatisk vej i FN og verdensarenaen og betegnet ensidige palæstinensiske bestræbelser på at “internationalisere” konflikten som en krænkelse af tidligere aftaler. Sveriges meddelelse om anerkendelse følger efter sammenbruddet af de amerikansk-mæglede israelsk-palæstinensiske fredsdrøftelser på et tidspunkt, da Israel konfronteres med international kritik af dets bosættelsespolitik og efter angrebene i Gaza.

Kilde: Udfordringen

Lignende indlæg:

  • Sverige anerkender Palæstina og skaber krise med Israel Luften mellem Sverige og Israel blev iskold torsdag. Den nye svenske regering meddelte, at den nu officielt har anerkendt staten Palæstina. Den svenske udenrigsminister Margot Wallstrom […]
  • Israel vil have forklaring på svensk Palæstina-udmelding Israel reagerer med vrede på, at Sveriges nye regering vil anerkende staten Palæstina. Den svenske ambassadør har fået ordre til at stille i det israelske udenrigsministerium mandag […]
  • Avis: Britisk parlament vil anerkende Palæstina The Guardian: Flertal i det britiske parlament ventes at støtte symbolsk anerkendelse af palæstinensisk stat. Underhuset i det britiske parlament vil sandsynligvis for første gang […]
  • Australien vs. Palæstina (1939)https://www.youtube.com/watch?v=z2ACYGEmkGk Man høre ofte at jøderne "stjal" landet fra palæstinenserne i 1948 men det er noget pjat. Der har altid boet jøder i “Palæstina området”, der […]

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Følg Skriften på de sociale medier

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development