Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 31/10 – 2/11 -2014

Tidernes tegn

DET STORE BABYLON (Åb 17:5)

“Jeg gruer for halloween”
Halloween får mig til at føle et sug af smerte, for den er en tilbagevenden til en hedensk håbløshed i mødet med døden, skriver generalsekretær Robert Bladt. Halloween var oprindeligt en hedensk, keltisk tradition. Man troede, at de døde genopstod som genfærd natten mellem den 31. oktober og den 1. november. I det ottende århundrede omdannede kirken traditionen til allehelgensaften. I Den Danske Folkekirke mindes vi mange steder de afdøde på allehelgensdag. Samtidig forkyndes det kristne håb og den kristne forventning om opstandelsen og det evige liv. Vi minder os selv om, at ”Helgen her og helgen hisset er i samme menighed”, og at ”sammen bo vi i Guds-haven, skilt kun ved det lille bælt”, som Grundtvig digtede i sin store allehelgenssalme. Og det lille bælt er ikke farvandet mellem Jylland og Fyn, men en metafor for døden.

Svenske franciskanere beder for verdens døende
Frans af Assisi (1182-1226) anså dødsøjeblikket for særligt vigtigt, og han bad ofte for de døende, ligesom han anbefalede sine brødre at gøre det samme. Denne aktivitet har franciskanerbrødrene i Sankt Franciskus’ Kloster i Jönköping taget op som en særlig opgave. Efter katolsk opfattelse er dødsøjeblikket det vigtigste øjeblik i et menneskes liv, fordi den døende, for sidste gang i sit liv, får valget mellem at sige ja eller nej til Gud. I 1917 åbenbarede Jomfru Maria sig flere gange i Fatima, Portugal. Og den katolske kirke har anerkendt disse åbenbaringer, hvor Jomfru Maria sagde, at der er mange sjæle, der går fortabt, fordi der ikke er nogen, der beder for dem. Franciskanerbrødrene i Jönköping har reflekteret over disse åbenbaringer fra Fatima, og derfor har de oprettet et såkaldt Josefbroderskab, der har til formål at bede for de døende. Dette broderskab har også til formål at få mennesker uden for klostret til at bede for de døende – især med de bønner, som brødrene anbefaler. De mennesker uden for Sankt Franciskus’ Kloster, som tilslutter sig broderskabet, behøver ikke at gå til møder. Det eneste, de forpligter sig til, er, morgen og aften at bede den lille Josefbøn. At brødrene har valgt Josef som deres skytsengel i denne sag er primært, fordi Josef af den katolske kirke regnes for de døendes skytshelgen. I al sin enkelhed lyder den lille Josefbøn således: ”Hellige Josef, Jesu Kristi fosterfader og den salige Brudgom, bed for os og for de døende denne dag og nat. Amen.” Denne bøn minder om rosenkransens afslutningsbøn: ”Hellige Maria, Guds Moder, bed for os syndere, nu og i vor dødstime. Amen.”

ISMAELS ARV (1Mose 16:12-13)

Boko Haram-leder: ´De 219 skolepiger er blevet gift´
En gruppe aktivister mødtes lørdag i Nigeria, hvor de udtrykte deres frustration over, at landets regering stadig ikke har formået at befri de over 200 skolepiger, der blev taget til fange af islamistiske militante tilbage i april. Den væbnede gruppe Boko Haram offentliggjorde fredag nye optagelser af gruppens leder, Abubakar Shekau, der stod frem og proklamerede, at de 219 kristne skolepiger er blevet gift med medlemmer af Boko Haram og har konverteret til islam.

IS søger oliearbejdere: Lokker med millionløn
Ingeniører med erfaring inden for oliebranchen kan angiveligt sikre sig en rigtig god hyre, hvis de er villige til at arbejde for Islamisk Stat (IS). Den militante bevægelse skal ifølge den britiske avis Daily Mail have lagt jobannoncer ud med løfter om millionlønninger i håbet om at lokke eksperter til de oliefelter, som krigere fra IS har overtaget kontrollen med i Syrien og Irak. Salg af olie menes at være en af de vigtigste indtægtskilder for IS, der har erobret flere byer og områder i de to uroplagede lande. IS har sikret sig kontrol over mindst 11 oliefelter og har en forventning om, at olien kan indbringe omkring 20 millioner kroner om dagen ifølge Daily Mail.

Qatar får skyld for at have to ansigter i opgør med IS
Qatar har sluttet sig til den amerikansk-ledede koalition, der bekæmper Islamisk Stat (IS), men emiratet er fortsat et tilflugtssted for anti-vestlige grupper og udenlandske diplomater har set biler med bannere, der støtter IS, køre rundt i velhaverkvartererne i hovedstaden Doha. Iagttagere siger, at en dyb tvetydighed præger emiratets politiske liv, og at beslutningen om at slutte til den amerikansk-ledede alliance var en pragmatisk reaktion på stigende pres fra andre arabiske stater ved Den Persiske Bugt. Qatar er længe blevet kritiseret for at holde med islamisterne i de opgør, som er blevet udløst under Det Arabiske Forår.

Teenagepiger manipuleres til jihad
Få ugers kontakt på internettet er nok til at rekruttere unge uden specielt forkendskab til islam og få dem til at drage til Syrien. Hver 10. syrienskriger er en pige

Islamisk Stat har henrettet 85 klan-folk i nyt massedrab
Islamisk Stat har dræbt yderligere 50 medlemmer af Albu Nimr-klanen i Irak. Samtidig er en ny massegrav med 35 ofre for terrorbevægelsen blevet fundet.

ISRAEL, HERRES ØJEÆBLE (Zak 2:12)

Islamister hylder attentat mod jødisk aktivist
Der er stor tilfredshed hos de islamistiske grupper Hamas og Islamisk Jihad, efter at den jødiske aktivist Yehuda Glick onsdag aften blev skudt og såret i Jerusalem. ”Glick fik som fortjent,” siger Daoud Shihab, talsperson for Islamisk Jihad i Gaza, til det palæstinensiske nyhedsbureau Ma’an News. Til samme nyhedsbureau siger Hamas’ talsperson i Gaza, at attentatet mod Yehuda Glick var en naturlig reaktion. Den 48-årige amerikansk-fødte Yehuda Glick er kendt som den mest fremtrædende forkæmper i Israel for, at jøder skal få flere rettigheder over Tempelpladsen i Den Gamle By i Jerusalem. Han har blandt andet været leder af Tempelinstituttet, der kæmper for at få genopbygget det jødiske tempel, der hvor al-Aqsa-moskéen ligger i dag. I dag er det kun muslimer, der har lov til at bede på Tempelpladsen, hvor Klippemoskéen og al-Aqsa-moskéen ligger. Den seneste tid har der været et stigende pres fra både israelske politikere og jødiske aktivister for, at ordningen bliver ændret, så jøder også får ret til at bede på pladsen.

Det sitrer af spænding før fredagsbøn i Jerusalem
Israel genåbner adgangen til moskeen al-Aqsa i Jerusalem forud for fredagsbønnen. Porten har været spærret, siden politiet natten til torsdag skød og dræbt en palæstinenser. Der er udkommanderet ekstra politistyrker i Jerusalems gamle bydel. Ifølge nogle israelske medier er 3000 politifolk eller tre gange flere end normalt på plads.

John Kerry: Alle må beherske sig i Jerusalem
Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, opfordrer alle parter i Jerusalem til at beherske sig. Han er bekymret for de øgede spændinger i byen, der er blevet skabt på grund af stridigheder om brugen af al-Aqsa-moskeen på Tempelbjerget. – Jeg er ekstremt bekymret over de øgede spændinger i Jerusalem, siger John Kerry i en meddelelse. – Det er helt afgørende, at alle sider behersker sig og afstår fra provokerende handlinger og retorik, fortsætter han. Et af udenrigsministerens store projekter er netop at skabe ro mellem palæstinensere og israelere, og han fungerede indirekte som mægler i sommerens blodige konflikt i Gaza. Han siger, at han er i tæt kontakt med israelske, jordanske og palæstinensiske ledere for at få lagt en dæmper på situationen. John Kerry fordømmer angrebet på den religiøse aktivist og rabbiner Yehuda Glick, som blev såret af skud onsdag aften. Glick stod i spidsen for en kampagne, der skulle give jøder adgang til at bede ved al-Aqsa-moskeen, der er islams tredjehelligste sted efter Mekka og Medina.

Israel: Der er blevet affyret raket mod os fra Gaza
– En raket affyret fra Gazastriben har ramt Eshkol-området i det sydlige Israel, siger en talsmand for militæret ifølge nyhedsbureauet. Talsmanden tilføjer, at det er den første raket, der rammer Israel siden 16. september, hvor en mortérgranat ifølge det israelske militær blev sendt over grænsen fra Gaza. Der er ingen rapporter om kvæstede eller materielle skader, skriver AFP. Talsmanden oplyste ikke, hvorvidt israelerne vil svare igen på raketangrebet, selvom raketten er blevet affyret under den nuværende våbenhvile mellem parterne. Israel og palæstinenserne blev enige om våbenhvilen 26. august. Den satte en stopper for 50 dages blodige uroligheder, hvor 2140 palæstinensere og 73 israelere mistede livet.

Israel lukker grænsen til Gazastriben efter raketangreb
Flere grænser mellem Israel og Gaza vil blive lukket søndag, oplyser myndigheder i Gaza. En affyret raket fra Gaza mod Israel får konsekvenser. Søndag vil to grænseovergange mellem Israel og Gazastriben blive lukket, oplyser myndigheder i Gaza ifølge den israelske avis Haaretz. Lukningen sker som konsekvens af et angreb, hvor en raket eller en mortérgranat fredag blev affyret fra Gaza og ramte Eshkol-området i den sydlige del af Israel. Ingen i Gaza har taget ansvaret for episoden. Ifølge nyhedsbureauet dpa bekræfter Hamas, at Erez og Kerem Shalom-grænseovergangene fra søndag bliver lukket. Personer kan dog stadigvæk benytte overgangen ved Erez i forbindelse med humanitære formål. Tre andre overgange – Nahal Oz, Karni og Sufa – er stadig afspærret og kan ikke bruges til at krydse grænsen. Rafah-overgangen til Egypten bliver heller ikke åbnet. Der er ingen meldinger om, hvornår grænserne vil blive genåbnet.

Martin Lidegaard vil diskutere fred i Mellemøsten
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) rejser i den kommende uge til Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre, der for tiden atter er præget af vold og spændinger. – Det er vigtigt for mig selv at se forholdene på jorden i denne alt for lange og tragiske konflikt, herunder at høre fra de centrale aktører selv, hvordan vi kan komme videre med at skabe fred og sikkerhed for begge befolkninger samt bedre livsbetingelser for palæstinenserne, siger Lidegaard i en skriftlig udtalelse. I Israel skal udenrigsministeren blandt andet mødes med den israelske præsident, Reuven Rivlin, udenrigsminister Avigdor Lieberman og chefforhandleren i fredsbestræbelserne med palæstinenserne, den tidligere udenrigsminister Tzipi Livni. I de palæstinensiske selvstyreområder står den på møder med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, premierminister Rami Hamdallah og udenrigsminister Riad Malki. – To-statsløsningen er og bliver den eneste realistiske ramme for en holdbar og fredelig løsning. Men udviklingen i løbet af 2014 med den forfærdelige konflikt i Gaza og de nye annonceringer af israelske bosættelser får desværre to-statsløsningen til at fortone sig mere og mere, siger ministeren. – Det påvirker stemningen i Europa, og min holdning er meget klar: Vi fordømmer bosættelser og andre tiltag, der stiller sig i vejen for en fredelig to-statsløsning. Det vil vi formidle klart på vegne af både EU og Danmark, siger Martin Lidegaard. Derudover planlægger ministeren at fokusere på behovet for nødhjælp i Gaza samt på genopbygningen af området efter sommerens 50 dage lange kampe mellem Israel og Hamas.

Overlæge: Omskæring er sundest
Der er en grund til, at størstedelen af “hvide” amerikanske mænd er omskåret, mener overlæge. Det er simpelthen det sundeste. OMSKÆRINGSDEBATTEN kan få folk op af stolene med følelsesladede indlæg. Det er nok derfor, at 73 procent af danskere vil forbyde omskæring af drengebørn i følge en meningsmåling i avisen Metroxpress den 22. oktober. Men videnskabelige kendsgerninger er en påfaldende mangelvare i debatten om drenges omskæring. Jeg har for nylig læst en videnskabelig artikel om emnet fra det ansete tidsskrift Mayo Clinical Proceedings (Morris BJ. Maj 2014;89(5):677-686), som opsummerer de videnskabelige beviser for fordele ved omskæring af drenge. Artiklen gennemgår en række studier. Disse studier er kritisk gennemlæst og vurderet med hensyn til deres videnskabelige kvalitet. Forfatterne anvender det anerkendte SIGN-system til vurdering af studierne. Den bedste kategori består af metaanalyser og randomiserede, kontrollerede studier (RCT) med meget lav risiko for bias. Når man udelukkende ser på studierne af højeste kvalitet, finder man 11 sygelige tilstande, hvor risikoen for ikke-omskårne drenge er væsentligt højere end for omskårne drenge. Disse omfatter urinvejsinfektioner, forsnævring af forhuden, peniskræft samt flere andre infektioner (HPV, herpes simplex, mykoplasma, chankroid og HIV). Ydermere oplever de kvindelige partnere af ikke-omskårne mænd flere svampe og bakterielle infektioner.

På vandring i underjordiske tidstunneller i Israel
”En by under byen” kaldte Unesco nationalparken Beit Guvrins grotter, da stedet tidligere på året blev en del af Unescos verdensarvlisten. Kaster man et blik ud over de tørre, græsbeklædte bakker i Beit Guvrin Nationalpark, er det ikke umiddelbart til at få øje på, hvorfor det bugtede landskab skulle være så anderledes fra resten Judæas lavland i det centrale Israel. Men graver man blot en god meter ned i jorden, begynder forklaringen så småt at dukke op på, hvorfor stedet her er så unikt, at Unesco tidligere på året valgte at optage nationalparken på listen over verdensarven. Under jordoverfladen gemmer sig et hårdt, hvidt kridtlag. De store kridtreserver fik man øjnene op for allerede for flere tusinde år siden. Her begyndte man at udvinde og grave grotter i den hvide undergrund. Det er man fortsat med op gennem tiden – både for at udvinde kridtsten og for at skabe underjordiske huler og grotter til en lang række forskellige formål. Der er gravet hundredvis af grotter under hele området. Mange af dem er forbundet af sirlige stisystemer, hvor nogle af dem løber godt 20 meter under jorden. I dag står den godt fem kvadratkilometer store nationalpark tilbage som en underjordisk tidsrejse.

MAGOG (1Mose 10:2)

Valgstederne lukker: Ukraines præsident fordømmer valg
Ukraines præsident, Petro Porosjenko, fordømmer de prorussiske separatisters valg om selvstændighed i det østlige Ukraine og stempler det som ulovligt. De omkring 400 valgsteder er officielt lukket søndag aften klokken 18 dansk tid i Donetsk-regionen, mens valghandlingen er forlænget til klokken 20 i enkelte byer i Lugansk-området, siger lederen af den selvbestaltede valgkommission ifølge nyhedsbureauet dpa. Den ukrainske præsident opfordrer Rusland til ikke at anerkende resultatet af valget, som også FN og EU fordømmer. Ifølge Porosjenko er valget en “farce og blev gennemført under trusler fra kampvogne og geværløb.”

Måling: Separatistleder i Donetsk vinder storsejr
Prorussiske separatister i det østlige Ukraine trodsede i dag international kritik og afholdt valg til både parlamentet og posten som premierminister i de områder, som separatisterne kontrollerer. Den selvudnævnte premierminister for den såkaldte Folkerepublikken Donetsk, Aleksander Sakhartjenko, ser ifølge en uspecificeret valgstedsmåling ud til at vinde en storsejr. Han har fået 81,37 procent af stemmerne, meddeler chefen for den selvudråbte valgkommission Roman Ljagin.

Ukraine melder om russiske troppebevægelser i øst
Det ukrainske militær rapporterer om “intense” bevægelser af tropper og udstyr fra Rusland ind i det separatistisk kontrollerede område i den østlige del af landet, hvor oprørerne afholder et stærkt omstridt valg. – Der er en intens indsættelse af militært udstyr og personel i gang fra den fjendtlige side i Rusland og ind på det territorium, som midlertidig kontrolleres af oprørerne, siger en talsmand for militæret, Andrij Lysenko. Meldingerne om troppebevægelserne kom mens de pro-russiske separatister stemte ved et valg, hvor der skulle vælges en separatistisk ledelse, som kan bringe området stadigt tættere på Rusland. Adskillige ukrainske soldater er blevet dræbt forud for valget i det østlige Ukraine. – I de sidste 24 timer har vores tab inkluderet seks dræbte og 10 sårede, sagde en regeringstalsmand lørdag.

RIGET AF JERN & LER (Dan 2:42)

EU har forsømt at styrke samarbejdet med Rusland
EU har spildt en stor chance for at føre en selvstændig udenrigspolitik, uafhængig af USA, siger den tyske politiker Gabi Zimmer, der er bekymret for konfrontationen mellem Rusland og Vesten på grund af Ukraine

Lignende indlæg:

  • Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 15-16/11 -2014 DET STORE BABYLON (Åb 17:5) Mormoner erkender: Vores stifter havde op til 40 koner For første gang indrømmer mormonbevægelsen i USA, at dens grundlægger og profet, Joseph Smith, tog […]
  • Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 10-14/11 -2014 DET STORE BABYLON (Åb 17:5) Kristne skal forberede sig på intelligent liv i rummet Hvad skal religion og særligt kristne gøre, når der bliver fundet intelligent liv ude i rummet? De […]
  • Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 7-9/11 -2014 DET STORE BABYLON (Åb 17:5) Kirkeministeriet er politisk affaldscentral Efter en stribe af såkaldte møgsager om asyltal, nødløgn og ændringer i ministercitater flyttes […]
  • Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 5-6/11 -2014 DET STORE BABYLON (Åb 17:5) Racisme kan vel ikke accepteres i folkekirken? 'Den forbudte dåb' fortæller om racistiske episoder mod indvandrerpræsten Massoud Fouroozandeh i kirkemiljøet […]
Tagged with:    

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Følg Skriften på de sociale medier

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development