Hvad er GTs apokryfe skrifter?

Hvad er GTs apokryfe skrifter copy

Spørgsmål: Jeg er stødt på henvisninger til gammeltestamentlige apokryfe skrifter som Siraks Bog, Enoks Bøger og så videre. Hvad er det for bøger? Hvor stammer de fra og skal vi tillægge dem nogen betydning?

Svar:

Vore autoriserede danske bibeloversættelser kan fås i udgaver, der omfatter “Det Gamle Testamentes apokryfe bøger”, blandt andre Siraks Bog, som du nævner. Det er skrifter, der stammer fra århundrederne mellem Det Gamle og Ny Testamente, og som var med i Septuaginta, en græsk oversættelse af Det Gamle Testamente, der havde stor betydning i oldtiden. De kristne betragtede den gennem lange tider simpelt hen som deres Gamle Testamente.

Luther karakteriserede disse apokryfer (“apokryf” egl. = “skjult”) som “bøger, der ikke kan regnes for ligestillede med Den Hellige Skrifts kanoniske bøger, men dog er gode og nyttige at læse”. I den katolske kirke betragtes de stadig som “fuldblods” bibelbøger.

Der findes også såkaldte nytestamentlige apokryfer, det vil sige andre evangelietekster, apostelberetninger, breve og apokalypser (sidstnævnte i stil med Johannes’ Åbenbaring) end dem, vi har i Ny Testamente. De er alle historisk tvivlsomme og mere eller mindre fantasifulde, og ingen af dem har noget at gøre i Bibelen. Det kan man faktisk se med et halvt øje, når man er fortrolig med det rigtige Ny Testamente.

Når du nævner Enoks bøger, er vi ovre i en lidt anden gade. I almindelighed vil du finde, at de og andre skrifter af samme karakter betegnes pseudepigrafer. Ordet betyder egentlig skrifter forfattet af en anden end den, de giver sig ud for. Mange af de bibelske hovedskikkelser har måttet lægge navn til den slags skrifter, blandt andre altså Enok. Heller ikke de hører hjemme i Bibelen.

Men der er en vis overlapning mellem betegnelserne apokryfer og pseudepigrafer. Apokryfer kan godt være pseudepigrafer og omvendt.

Om man som lutheraner vil have de autoriserede “Det Gamle Testamentes apokryfe bøger” med i sin bibel, er altså lidt af en smagssag. Men det vil nok i hvert fald interessere dig at læse dem, og du kan låne dem på biblioteket. De kan også læses på Bibelselskabets online-version af Bibelen. Så kan du selv se, hvad du synes.

Kilde: Jesusnet.dk

Poul Hoffmann

Lignende indlæg:

  • Laodikea Brevet til menigheden i Laodikea er det sidste af de syv menighedsbreve og har kirkehistorisk et særligt sigte på menigheden der lever umiddelbart før Jesu genkomst, en frafalden […]
  • 8. marts: Gud er en nådig Gud GUD ER EN NÅDIG GUD "Gud være os nådig og velsigne os, han lade sit ansigt lyse over os" (Sl 67:2) I dette vers giver salmisten en kortere version af den aronitiske velsignelse, som er […]
  • Unge begik groft hærværk mod kirke Minimum tre drenge begik nytårsaftensdag hærværk mod Vissenbjerg Kirke. Hærværket er dokumenteret i en video, som en af drengene selv har optaget og delt på det sociale medie […]
  • 13. februar: Da skal alle erkende DA SKAL ALLE ERKENDE ”Farao tilkaldte straks Moses og Aron og sagde: ”Jeg har syndet mod Herren jeres Gud og mod jer.”” (2Mose 10:16) Farao var en hård og stædig mand. Uanset hvilke […]

Følg Skriften på de sociale medier

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development