Hvilke jernvogne?

Hvilke jernvogne

Spørgsmål

I Dommerbogen 1:19 og Josvabogen 17:16 er der omtalt nogle “jernvogne”. Der står at Juda ikke kunne fordrive dem, der bor i slettelandet; “de havde nemlig jernvogne”. Jeg er en lettere krigsinteresseret ung fyr der blev lidt fanget af disse “jernvogne”.

Mit spørgsmål er 2-delt:

Hvilke vogne er der ment her? Jeg tror ikke det er stridsvogne, da de jo ellers ville blive kaldt stridsvogne, og at de umuligt kan være så svære at kæmpe imod. Kunne der være tale om en slags primitiv kampvogn? Der går jo rygter om, at egypterne havde baterier og alt muligt teknologisk, hvorfor skulle kana’anærene så ikke have en damp-kampvogn?

Den anden del af spørgsmålet er: Gud har hjulpet Juda med at besejre de andre folkeslag der, hvordan kan disse jernvogne så komme i vejen? For Gud er alt vel muligt?

Svar

Ja, de “jernvogne” i Josvabogen og Dommerbogen kan godt vække nysgerrighed i betragtning af, at der utvivlsomt i flere oldtidskulturer har været en teknologisk indsigt, som går ud over, hvad man traditionelt har forestillet sig. Der er fundet regulære elektriske batterier fra Partherriget (som blomstrede i Iran og Irak i tiden ned mod Kristi fødsel), og nogle af det gamle Egyptens frembringelser vidner om en teknologisk formåen, som nutiden har svært ved overhovedet at forstå. Hvis du interesserer dig for det, kan du læse nærmere om det i min bog Sfinxens smil, forlaget Logia 2006.

Men at dampkraften skulle have været anvendt i oldtiden, findes der ingen historiske eller arkæologiske indicier for. Efter alt, hvad vi i øjeblikket ved, er det rimeligste at fastholde den traditionelle forståelse af “jernvognene” som jernpansrede stridsvogne trukket af ligeledes pansrede heste og bemandet med sværtbevæbnede krigere, en formidabel slagstyrke, som israelitterne, der kom fra ørkenen med få og fattige våben, ikke kunne hamle op med.

At Gud ikke med det samme gjorde ende på “jernvognene” og al anden modstand mod israelitterne, forklarer han selv i Anden Mosebog 23:29-30, og Moses siger det i Femte Mosebog 7:22: “Herren din Gud vil drive disse folk væk foran dig lidt efter lidt; du skal ikke tilintetgøre dem hurtigt, for så bliver de vilde dyr dig for talrige.”

Løver, giftslanger og andre farlige dyr var dengang almindelige i Det Hellige Land, og områder, der ikke var under kultur, blev hurtigt forvandlet til vildmark.

Kilde: Jesusnet

Poul Hoffmann

Lignende indlæg:

  • Hvor lå Edens Have? Spørgsmål: Biblen siger, at gennem Edens Have løber en flod, der deler sig i to, der hvor den forlader Haven. De to floder skulle være Eufrat og Tigris, så vidt jeg har forstået. Dvs. […]
  • Taler Bibelen ikke om flere guder? Spørgsmål: Giver Bibelen ikke udtryk for Polyteisme? Hvofor er engle ikke guder? Godt nok er Gud "chefen" men englene har da også guddommellige evner. Er Satan ikke en gud? bare en ond […]
  • Blev lyset skabt før solen? Spørgsmål: Jeg fik et spørgsmål fra en af mine klassekammerater forleden. Han spurgte hvordan Gud kunne skabe lyset før han skabte solen og månen. Jeg vidste det ikke. Ved I […]
  • Nåede Paulus til Spanien? Spørgsmål: Hvad sker der med Paulus efter sidste kapitel af Apostlenes Gerninger? Kom han nogen sinde til Spanien, som han planlagde? (Romerbrevet kapitel 15 vers 24) Svar: Med […]
Tagged with:     , ,

Følg Skriften på de sociale medier

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development