Hvad sker der, hvis kærligheden forsvinder?

Spørgsmål: Hvad betyder kærlighed for menneskers trivsel og for samfundets trivsel? Blev kærligheden skabt af ild? Hvordan ville verden se ud hvis kærlighed ikke var her, ville der så være krig og ufred?

Svar:

Jeg forsøger mig her med et svar – men det er et af de spørgsmål, der er umulige at komme med et kort tilfredsstillende svar på. Du må endelig vende tilbage, hvis dette svar rejser nye spørgsmål.

Gud er kærlighed

Biblen siger “Gud er kærlighed.” ( Johannes´ første Brev kapitel 4, vers 8 og 16): Derudfra skal alt vedrørende kærlighed forstås.

Som mennesker er vi skabte i Guds billede, som kærlighedsvæsener. Mennesket blev skabt til at elske Gud og sin næste. Kærligheden er selve meningen med livet, og enhver, der elsker, erfarer umiddelbart, at sådan forholder det sig.

Hvor kærligheden hersker suverænt, findes døden ikke, og til det liv er vi skabt – et evigt liv i kærlighed.

Ulykkeligvis blev mennesket ved syndefaldet invalideret i kærligheden. Kærligheden blev besmittet med selvkærlighed og egoisme, som er det modsatte af kærligheden til Gud og næsten. Derfor kom døden ind i verden.

Men det betyder ikke, at kærligheden forsvandt. Den led skade. Men som skabt i Guds billede, er kærligheden en del af vores identitet som menneske.

I Jesus møder vi Guds fuldkomne kærlighed (ikke besmittet) – og i troen på Jesus er der frelse fra døden. Selv om den kristne i denne verden stadig må slås med egoismen i sig selv – så rækker Jesus frelsen, til den som tror på ham. Han kan give os del i det evige liv gennem selv at være fuldkommen i kærligheden.

Kærligheden er selve livskraften

Når du spørger, om kærligheden blev skabt af ild, er svaret nej. Man kan godt sige f.eks., at al menneskelig kærlighed er gnister af Guds kærligheds bål, men så er det i “overført betydning”. Al menneskelig kærlighed er skabt af Guds kærlighed, men kærligheden i sig selv er slet ikke skabt. Den er fra evighed til evighed, for Gud selv er evig.

Angående det med kærlighedens betydning for samfundslivet er det, som en klog mand for nylig skrev (Kristian Kappel i Indre Missions Tidende):

“Jeg har engang hørt én sige: ´Hvis vi glemmer kærligheden, mister vi noget meget vigtigt i vores samfund.´ Hvor smukt det end er tænkt, er det i bedste fald naivt. Sagen er nemlig nærmere den, at det sekund, hvor mennesket én gang for alle lægger kærligheden på hylden til fordel for andre ting – netop i det sekund krakelerer jorden og ophører med at eksistere som noget levende.”

Det er så sandt, som det er sagt. Tømmer du samfundet for al kærlighed, så der ingen kærlighed afspejles i nogen menneskelige relationer, så falder alt sammen.

Kærlighedens kraftcentrum i verden er kærligheden mellem mand og hustru og dens udvidelse i kærligheden mellem forældre og børn. Derfor er den familieopløsning, der foregår i nutidens samfund, så katastrofal. Det er livet selv, der står på spil.

I den forbindelse skal det også siges, at meget, som i dag kaldes kærlighed, i virkeligheden intet har med kærlighed at gøre. Når eksempelvis ægteskabelig utroskab undskyldes med kærlighed, er det rent bedrag og selvbedrag. Og når pornografiske bøger hedder noget med kærlighed, er det noget ødelæggende, hvor det seksuelle, som er skabt til den inderligste kærlighed mellem mand og hustru, kastes ud på alfarvej og trampes ned.

Konklusion: Al menneskeligt liv er afhængig af kærlighed. Uden kærlighed – intet liv. Gud er kærlighed – han er evig, og derfor er kærligheden ikke skabt. Al kærlighed kommer fra Gud.

Og så lige til sidst: De bedste svar på alle spørgsmål om kærlighed står i Bibelen. Et godt sted at begynde er hele den sammenhæng i Første Johannesbrev, som det indledende citat her er taget fra. Det vil jeg anbefale dig at læse.

Poul Hoffmann

Kilde: Jesusnet.dk

Lignende indlæg:

  • Guds hemmeligheder i det nye testamente Hvad er en hemmelighed? En ordbog beskriver dette ord således: "Ordet hemmelighed kommer af ordet 'hjemlig' - fra tysk 'heimlich' - altså det, der hører til hjemmet, det der er […]
  • DNPS26: Jakobsbrev 31 I skal ikke være mange om at blive Lærere, mine Brødre, for I ved nok, at saa faar vi en strengere Dom? 2 For vi fejler allesammen i saa meget. Er der en Mand, der ikke fejler i Ord, […]
  • DNPS26: Johannes’ Åbenbaring 101 Saa, saa jeg en anden vældig Engel fare ned fra Himlen hyllet i en Sky og med Regnbuen paa sit Hoved. Hans Ansigt var som Solen og hans Fødder som Ildstøtter, 2 og han havde en lille […]
  • DNPS26: Johannes’ Åbenbaring 51 Saa, saa jeg i hans højre Haand, som sad paa Tronen, en Bog beskreven indeni og bagpaa, forseglet med syv Segl. 2 Og saa, saa jeg en vældig Engel, som raabte ud med høj Røst: Hvem er […]

Følg Skriften på de sociale medier

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development