Magnetfeltet kan hjælpe bibelhistorikerne

De gamle kobberminer i Timna­dalen gemmer på en historie om en tid, da Jordens magnetfelt varierede voldsomt – og det kan komme bibelhistorikerne til hjælp, mener Erez Ben-Yosef fra Tel Aviv University, som i dag står for udgravningerne i området.

Jordens magnetfelt skyldes primært elektriske strømme i den flydende kerne, men kan med meget god tilnærmelse beskrives som et såkaldt dipolfelt fra en stangmagnet i Jordens midte, som hælder ca. 11 grader i forholdet til Jordens rota­tionsakse.

Ved site 30 i Timnadalen findes en høj på ca. halvanden meter med slagge fra kobbersmeltning, som indeholder ti tydeligt forskellige lag.

I højen fandt arkæologerne fem forskellige steder organisk materiale i form af frø, bark og grene, som kunne tidsbestemmes nøjagtigt med kulstof 14-metoden. På den måde kunne man tidsbestemme hver del af højen fra år 1034 f.v.t. i bunden til 890 fvt. i toppen – typisk med en usikkerhed på plus/minus fem år, forklarer Ron Shaar, Erez Ben-Yosef og de øvrige forskere bag undersøgelsen i en videnskabelig artikel i Earth and Planetary Science Letters.

Slaggemålingerne viste, at dipolmomentet i størsteparten af perioden lå omkring 140 ZAm^2 plus/minus 15 ZAm^2. To kortvarige perioder på omkring 25 år viste dog markant større værdier på helt op til 204 ZAm^2.

Ud over at dette er interessant for forståelsen af Jordens magnetfelt, pointerer forskerne, at det også åbner for en ny form for datering, idet man kan tidsfastsætte genstande ud fra deres magnetisering, hvis man ikke har organisk materiale, som kan kulstof 14-dateres. Det er en teknik, de selv har benyttet ved udgravningerne i Timna-dalen.

Da det 9. og 10. århundrede før vores tidsregning bl.a. er knyttet til beskrivelser i Biblen, som har været anfægtet af historikere, kan magnetisme måske også vise sig interessant som et ekstra stykke værktøj for bibelhistorikere, mener Ben-Yosef.

Kilde: Magnetfeltet kan hjælpe bibelhistorikerne | Ingeniøren

Lignende indlæg:

  • Mennesker og Tro: Langfredag i Jerusalem Langfredag sænker mørket sig over Jerusalem. På Via Dolorosa - smertens vej - bevæger pilgrimmene sig i bøn eller tavshed. På vej til korsfæstelsen på Golgatha. Generalsekretær for […]
  • Højsangen: Sang nr. 3: Brudgommen er blevet borte [Kap. 3:1-5] Bruden søger ham og finder ham [kap. 3:1-4] Brudens frygt for de 'små ræve’, som hærger vingården, viser sig at være begrundet! Tidligere har brudgommen været hende så nær, at hun har […]
  • DNPS26: Galaterbrevet 21 Derefter, da fjorten Aar var gaaet, drog jeg igen til Jerusalem sammen med Barnabas, og Titus havde jeg med. 2 Jeg rejste tilskyndet af en Aabenbaring, og jeg forelagde for dem — […]
  • DNPS26: Første Korintherbrev 121 Hvordan Aanden ytrer sig, vil jeg ikke, I skal være uvidende om, Brødre. 2 I ved, at, da I var Hedninger, lod I jer drive med Strømmen til de stumme Afguder. 3 Derfor vil jeg lade […]

Følg Skriften på de sociale medier

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development