Tillykke med fiaskoen

forret

facebook - Poul Hoffmann2Fordi det er Gud der bestemmer vore dage, så er det ikke meningen at denne verdens modgang og skuffelser skal have nogen magt over os. Derfor er der god grund til at sige tak under alle forhold.

»Det var en kort sommer, Søren Brun,« var der engang en, der sagde til hovedperso­nen i tegneserien »Radiserne«. »Ja,« svarede han glad, »men det bliver en lang vinter!« Sådan kan man jo se på så meget.

For eksempel også på dagens ration af frustrati­oner. Måske miskendelser og forbigåelser. Det ligner jo snart en folkesygdom – bitterhed og depres­sioner på grund af miskendelser og forbigåelser.

Er der noget glædeligt ved den slags? Ja da! Succes i denne verden er en farlig ting. Lige så far­lig som rigdom og magt.

Der er altid snigende fristelser i succes. Fristelsen til hovmod. Fristelsen til at begynde at gø med de andre præmiehunde; det er jo tit et uhyggeligt kor. Fristelsen til at kaste sig ud i ambitionernes heksedans.

»Led os ikke i fristelse,« beder vi i Fadervor. Så kan det ikke nytte, vi beklager os, når vi bliver bønhørt ved miskendelser og forbigåelser. Der er faktisk grund til at være taknemmelig.

Sig tak

»Sig tak under alle forhold,« skrev Paulus. Det er selvfølgelig noget, der kan pjattes med, og somme tider bliver pjattet med. Det er jo ikke meningen, vi skal bryde ud i taksigelser, hvis vi bliver stukket af en hveps. Men det er meningen, at denne ver­dens modgang og skuffelser ingen magt skal have over os. Fordi det er Gud, der bestemmer vore da­ge. Fordi, som David sang, »mit livsløb er i din hånd«.

Sig tak under alle forhold. Hvis du allerede har købt ind til at fejre den lønforhøjelse, eller forfremmelse, eller den kontrakt, eller antagelsen af den afhandling eller hvad det nu er – og det så går i vasken – så hold da bare festen alligevel. Tillykke med det, du er blevet sparet for. Tillykke med det, der er tiltænkt dig i stedet. Det er garanteret meget bedre.

Jamen når det nu var så uretfærdigt?

Ja, hvad forestiller vi os? Vel ikke, at det går retfærdigt til i denne verden? Eller at menneskers uretfærdighed kan hindre Guds overstyring?

Det er ham, der ved, hvad vi kan tåle. Det er ham, der ser det hele. Og hvis vi ellers bryder os om det, lå­ner han os gerne noget af sit klarsyn. Som Thomas Kin­go synger:

Ak, yndest og gunst,

du hastig opkomne og faldende dunst,

oppustende gøgler, hen viftende vind,

med tusinde øjne du dog løber blind

hvad est du, når man dig ved solen har set?

Forfængelighed!

– Jamen Kingo, han kunne jo sagtens snakke, han fik jo succes; han blev jo berømt!

Frustration i Guds perspektiv

Ja, mon ikke også vi andre har en og anden succes, vi kan fornøje os over. Man kan jo egentlig selv bestem­me, om man vil få mavesår af sine frustrationer eller takke for sine velsignelser. Men humlen er altså, at hvor Gud får lov at styre – det er selvfølgelig forudsæt­ningen – dér er frustrationerne også velsignelser.

»Vi ved, at alt virker sammen til gode for dem, der el­sker Gud,« skrev Paulus. Få har nok haft større del i denne verdens frustrationer end han. Og plager og li­delser år ud og år ind, indtil han blev halshugget. »Er Gud for os, hvem kan så være imod os?« skrev han. Og i samme forbindelse: »Jeg mener nemlig, at det, vi lider her i tiden, ikke er værd at regne i sammenligning med den herlighed, som skal åbenbares på os.«

Også der vidste han, hvad han talte om. Han havde oplevet en henrykkelse til Paradis. Han havde set den evige glæde med egne øjne.

Evangeliet er ikke et budskab om succes i denne ver­den. Det er et budskab om den evige glæde.

Det er egentlig den, vi skal opholde os lidt ved i de små betragtninger her. Men det begynder vi så på i den næste.

Foreløbig håber jeg, vi alle sammen scorer en succes i denne uge. Så lad os huske at sige tak for den.

Og hvis det i stedet bliver til frustrationer, så lad os hu­ske at sige tak for det også.

Dette er en serie på 5 små betragtninger:

  1. Tillykke med fiaskoen
  2. Fri til at elske
  3. Paradisets forsmag
  4. Ventetid
  5. At kende  det evige liv

Kilde: IMT 1/2000

Poul Hoffmann

 

Lignende indlæg:

  • Hvilke jernvogne? Spørgsmål I Dommerbogen 1:19 og Josvabogen 17:16 er der omtalt nogle "jernvogne". Der står at Juda ikke kunne fordrive dem, der bor i slettelandet; "de havde nemlig jernvogne". Jeg er […]
  • Hvor lå Edens Have? Spørgsmål: Biblen siger, at gennem Edens Have løber en flod, der deler sig i to, der hvor den forlader Haven. De to floder skulle være Eufrat og Tigris, så vidt jeg har forstået. Dvs. […]
  • Et pust af Paradis Det gustne overlæg kan kvæle selv det mest lovende pust af evig salighed. Teksten Jesus kom også til Nazaret, hvor han var vokset op. På sabbatten gik han efter sædvane ind i […]
  • Taler Bibelen ikke om flere guder? Spørgsmål: Giver Bibelen ikke udtryk for Polyteisme? Hvofor er engle ikke guder? Godt nok er Gud "chefen" men englene har da også guddommellige evner. Er Satan ikke en gud? bare en ond […]
Tagged with:     , , , ,

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Følg Skriften på de sociale medier

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development