12. September: Forfærdeligt eller forbilledligt?

andagt Moses 12,09,15

FORFÆRDELIGT ELLER FORBILLEDLIGT?

Han gjorde, hvad der var ondt i Herrens øjne ligesom Akabs hus; for de blev hans rådgivere efter hans fars død, til fordærv for ham selv. (2Krøn 22:4)

Alle steder hvor Kong Akabs navn dukker op i Skriften er det synonymt med ondskab og ugudelighed. Akab og hans kone Jezabel bragte forfærdeligt meget ondt ind i, ikke bare deres eget Nordrige, Israel, men også ind i Sydriget, Juda. De blev forbilleder for andre i deres netværk. Akazjas mor var under indflydelse fra Akabs hus og dermed blev også Akazja åndeligt destrueret. Dermed fortsattes afdøde kong Jorams ugudelige linje og dermed frafaldet Gud.

I dag lever vi i individualismens tidsalder. Vi gør som vi har lyst til ud fra vores egocentriske tankegang. Hvis vi har lyst til at gøre noget, så gør vi det, uden hensyntagen til hvilke konsekvenser det får for andre. Ofte bilder vi os ind at det ikke påvirker andre end os selv. Helt ind imellem Guds børn finder vi det. Vi bilder os ind at ingen er vores forbilleder og at vi heller ikke selv er nogens forbilleder. I individualismens hellige navn har vi fortrængt forbilledets magt og betydning. Men det ændrer ikke ved virkeligheden! Verset her demonstrerer med al tydelighed at vi HAR indflydelse på hinanden og dermed også ansvar for hinanden. Træffer du eller jeg et dårligt valg kan det afstedkomme at vores næste træffer et endnu dårligere valg. Dette kan få en i vores næstes netværk til at træffe et meget dårligere valg og så fremdeles. I individualismens hellige navn påberåber vi os så uskyldighed, men Skriften kalder os til orden og gør os det klart at vi er medskyldige og ansvarlige – også for vores næstes dårlige valg. Dette fritager naturligvis ikke vores næste fra ansvar. Akab, Akazja og hans mor var alle skyldige – det er vi også.

Vi må bede Gud om tilgivelse og hjælp til at forstå vores egen livsførelses betydning. Gud hjælp os til at leve efter din vilje.

Bibellæseplan: 2Kor 6:14-7:16; 2Krøn 21:2-22:12; Job 41

Lignende indlæg:

Tagged with:     ,

Følg Skriften på de sociale medier

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development