Paven vil gøre det nemmere at annullere et ægteskab

AL_pope_clown_nose_sr_131108_16x9_608

Katolikker verden over har de seneste årtier klaget over, at det er for vanskeligt at gøre et ægteskab ugyldigt. Spørgsmålet, som deler kirkens biskopper, er til debat på et møde i Vatikanet i næste måned. Pave Frans kridter nu banen op til den helt store kamp om den katolske kirkes syn på ægteskab og skilsmisse.

Forud for et bispemøde i Vatikanet i næste måned har det katolske overhovedet besluttet, at det skal være nemmere for katolikker at annullere et ægteskab. Det skriver National Catholic Reporter.

Ifølge katolsk lære kan man ikke opløse et ægteskab, og bliver man som katolik skilt i juridisk forstand, kan man derfor ikke længere modtage nadver. Man kan derimod annullere et ægteskab. Det er imidlertid ikke nogen enkel proces, og efter årtier med klager fra katolske par, som ikke længere ønsker at leve sammen, har det katolske overhoved nu valgt at tage konsekvensen.

Pave Frans har nedsat en kommission bestående af teologer og juridiske eksperter i katolsk ret, som skal komme med forslag til ”at forenkle og strømline processen, men bibeholde princippet om ægteskabets uopløselighed”.

“Det, at fraskilte katolikker bliver udelukket fra sakramenterne og ikke kan deltage i nadveren eller gå til skrifte, er noget, der skaber en tristhed rundt omkring i sognene. Mange synes, at det er forkert, at kirken markerer den forskel, og mange steder overholdes det heller ikke.” fortæller Jakob Egeris Thorsen ph.d. ved Aarhus Universitet, som beskæftiger sig med katolicisme og selv er katolik.

Forud for bispemødet har den katolske kirke verden over spurgt katolikker om deres syn på spørgsmål som ægteskab og skilsmisse. Ved at gennemføre denne høring har paven tilkendegivet, at grundlaget for diskussionen ikke bare er teologi og katolsk ret, men også almindelige katolikkers udsagn og oplevelser, vurderer Jakob Egeris Thorsen.

Pave Frans har allerede antydet, at han er åben for forandringer på området, og tidligere på måneden demonstrerede han sin åbenhed ved at vie 20 par i Peterskirken, hvoraf nogle allerede levede sammen og havde fået børn.

“Jeg tror ikke, kirken er klar til at acceptere gengiftning. Men annullering af et ægteskab kunne godt blive nemmere og mindre afhængigt af folks ressourcer. Man kan nemlig se, at det er i de rige, vesteuropæiske lande, at ægteskaberne annulleres, mens man i den tredje verden ikke har overskud til at gå i klinch med de kirkelige domstole. Konsekvensen i den tredje verden er, at katolikker måske bare går fra hinanden og glider væk fra kirken.”

Kilde: kristeligt-dagblad

Lignende indlæg:

  • Pavens falske fællesbøn For første gang i historien, vil islamiske bønner og oplæsninger fra Koranen blive hørt i Vatikanet idag søndag, (8/6-14) i et forsøg fra pave Frans på at indstifte fred mellem […]
  • Er det en fugl? Er det et fly? Nej, det er Superpaven   Tæt på Vatikanet har en gadekunstner prydet en husmur med pave Frans i Superman-positur Med højre arm strakt foran sig sætter pave Frans af fra jorden i ægte […]
  • Rock’n’roll-paven bliver hyldet Det legendariske amerikanske Rock-magasinet Rolling Stone har i deres februar-udgave noget spektakulært valgt at gøre Pave Frans til månedens forside-model. De hylder rock'n'roll-paven […]
  • Biskop gemte stort børnepornoarkiv Efter at en tidligere ærkebiskop og ambassadør for Vatikanet, polakken Jozef Wesolowski, er blevet sat i husarrest af myndighederne i Vatikanet, har myndighederne fundet et arkiv med […]

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Følg Skriften på de sociale medier

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development