Ligestilling mellem Josef og Maria i nye katolske bønner

thumjosef

Josefs navn skal nu – ligesom Jomfru Marias – nævnes i alle de fire bønner, der benyttes, når brød og vin velsignes under katolske messer

 

Pave Frans har for nylig besluttet, at Jesu jordiske far Josef, ligesom jomfru Maria, skal nævnes i alle fire eukaristiske bønner, man kan vælge imellem at bruge i den katolske messe.

Vatikanet skriver om Josef:

“Han står som eksemplet på den godhed og ydmyghed, som den kristne tro kræver af folk med en stor mission, og han viser de ordentlige og simple dyder, der er nødvendige for at være gode og gennemførte tilhængere af Kristus.”

Det er uklart, hvorfor det netop nu besluttes, at Josef skal nævnes i alle bønnerne. Katolsk præst Niels Engelbrecht fra Skt. Ansgars Kirke i København udtaler:

“Den hellige Josef er i sin beskedenhed måske en skikkelse, der særligt har tiltalt pave Frans og tidligere pave Johannes XXIII. “

Det kan da meget nemt være? Der i hvert fald ingen tvivl om at Josef i sin beskedenhed er en person der er et forbillede for alle kristne at efterfølge – men hvorfor skulle han eller Maria for den sags skyld nævnes i tilknytning til nadveren? – nuvel det skal ikke være det, der adskiller os.

Det der adskiller kristne og katolikker med hensyn til nadveren er punkt 2 I det nedestående: Bliver brødet virkelig til Jesu Kristi legeme? Eller er Han til stede i nadveren i kraft af Hans ord? Skal brødet tilbedes? Eller tilfalder tilbedelse kun den levende og opstande Herre? Bliver Jesus ofrede gang på gang i nadveren eller har han ofrede sig ”én gang for alle” (Heb 7:26-27)

 

Skriften giver i hvert fald minimum 7 forklaringer på hvad nadver er:

  1. Nadveren er en profetisk opfyldelse: Dette skal i overholde som en forordning for jer og jeres børn til evig tid (2Mose 12:1-51)
  2. Nadveren er Jesu legeme & blod til syndernes forladelse. (ikke noget katolsk hokus pokus, hvor brødet bliver til Jesu, der så skal tilbedes og ofres igen og igen – men Jesus er i kraft af hans korsdød og ved ordet, på en særlig måde tilsted i nadveren): dette er mit blod, pagtens blod, som udgydes for mange til syndernes forladelse. (Matt 26:26-28)
  3. Nadveren er fællesskab: for vi får alle del i det ene brød (1Kor 10:16-18)
  4. Nadveren er et mindemåltid: til ihukommelse af mig (1Kor 11:25)
  5. Nadveren er forkyndelse: For hver gang I spiser dette brød og drikker bægeret, forkynder I Herrens død, indtil han kommer. (1Kor 11:26)
  6. Nadveren er dom: For den, der spiser og drikker uden at agte på legemet, spiser og drikker sig en dom til. (1Kor 10:14-22 & 11:27-34)
  7. Nadveren er Profetisk: Fra nu af skal jeg ikke drikke af vintræets frugt, før den dag jeg drikker den som ny vin sammen med jer i min faders rige.« (Matt 26:29)

Kilde:
http://www.kristendom.dk/artikel/515471:Globalt-nyt–Ligestilling-mellem-Josef-og-Maria-i-nye-katolske-boenner?rss&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Lignende indlæg:

Tagged with:     ,

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Følg Skriften på de sociale medier

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development