Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 27-28/10 -2014

Tidernes tegn

DET STORE BABYLON (Åb 17:5)

Danskerne bliver mere og mere handlings-kristne
Grøn kirke og klimagudstjenester er udtryk for, at den kirkelige aktivisme, der engang var i mindretal, er blevet dominerende. ”For 40 år siden var de såkaldte handlingsteologer en minoritet i dansk kirkeliv. I dag er de blevet toneangivende. Hvad der engang blev kritiseret for at være gerningsretfærdighed (luthersk udtryk for, at man ikke bliver frelst i kraft sine handlinger, red.), er i dag blevet til, at man skal gøre noget. Det er den teologi, som teologerne K.E. Løgstrup og Ole Jensen kaldte de store ords teologi, der har sejret,” siger forfatter og universitetslektor Hans Hauge. ”Hvor kirken ifølge aktivisterne i 1970’erne skulle være et alternativ til magten, handler det for nutidens handlingskristne om at promovere en tolerant og blød mainstream-humanisme a la Politiken. Kirken er ikke længere en modstemme, men en slags statskirkelig medløbs-teologi,” siger Hans Hauge.

Nærdødsoplevelsen blev hans livs succes
Beretningen om, hvad han oplevede under et syv dage langt koma, har gjort, Eben Alexander, den tidligere amerikanske hjernekirurg til dollarmillionær. I sin bog, »Til himlen og tilbage«, fortæller han, hvad han oplevede i himlen. Godt nok har han taget sig »en række kunstneriske friheder« for at fange læserne, som han udtrykte det over for den læge, der behandlede ham, men han afviser enhver naturlig forklaring på sine oplevelser. Hans nye bog, »Map of Heaven«, er også strøget ind på bestsellerlisterne og ligger i øjeblikket nummer 11 i USA.

Forskningsråd bevilger 2,5 mio. kr. til forskning i overnaturlige væsner
Det Frie Forskningsråd har uddelt ni ph.d.-stipendier til gennemførelse uden for universiteterne. Et af dem skal undersøge ‘de underjordiske’, et naturvæsen, mange bornholmere tror på. Et andet skal undersøge design af sexlegetøj. Er det fornuftige disponeringer af statens penge?

ETIK & MORAL (Kol 3:5)

Røde partier vil finde sikre penge til seksualundervisning
De penge, som Sex & Samfund får til blandt andet at lave kampagnen ’Uge Sex’, bør være faste og på finansloven og ikke en del af de såkaldte satspuljemidler. Det mener Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne. I torsdags, da alle partier i Folketinget på nær Enhedslisten forhandlede om satspuljemidlerne, besluttede et flertal ellers at skære i midlerne.

FORFÆRDELIGE TING (Luk 21:11)

2,6 mio. børn er blevet fattige i de rige lande
Siden 2008 har den økonomiske krise sendt sydeuropæiske økonomier til tælling og indlagt andre til observation med kraftige økonomiske drop. Krisen har ramt over hele verden i både fattige og rige lande, men nu sætter en ny rapport fra FN’s børneorganisation, Unicef, fokus på de mange børn, der bor i den rigeste del af verden, men alligevel lever i fattigdom. Fra 2008 er 2,6 mio. børn sunket ned under fattigdomsgrænsen i OECD- og EU-landene. I alt lever der nu over 76 mio. børn i fattigdom i verdens rigeste og mest udviklede lande.

ISMAELS ARV (1Mose 16:12-13)

FN slår alarm efter Irans henrettelse nummer 967 på 14 måneder
I lørdags, 25. oktober, blev 26-årige Reyhaneh Jabbari hængt i Iran, dømt til døden for at dræbe en mand, hun hævdede forsøgte at voldtage hende i 2007. Den unge kvinde, der blev hængt ved solopgang i Rajaie Shahr-fængslet i Teheran, blev dermed den 967. i rækken af henrettelser i Iran, siden Hassan Rouhani blev præsident i august 2013 med løfter om reformer og en mere moderat linje. Det får nu FN til i en ny rapport at slå alarm og advare mod præstestyrets stigende brug af dødsdomme.

Teenage-pige vil alligevel blive hos Islamisk Stat
I April forlod to teenagepiger deres hjem i Østrig for at drage i hellig krig for terrororganisationen Islamisk Stat (IS). For to uger siden meddelte Sabina Selimovic, der er den ene af de to piger, at det hele var blevet for meget, og at hun nu ønskede at vende tilbage til sin familie i Østrig. Nu har det franske magasin Paris Match fået kontakt til Sabina Selimovic, som de har interviewet via SMS fra Islamisk Stats hovedby, Rakka. “Her kan jeg følge mig fri, og jeg kan udøve min religion. Det kunne jeg ikke i Wien,” skriver hun i en SMS til avisen. Hun fortæller også til avisen, at hun bor i en treværelses lejlighed sammen med hendes mand, der er lønnet kriger for Islamisk Stat. Sikkerhedstjenesten i hjemlandet Østrig er dog ikke overbevist om Sabina Selimovic genfundne støttet til Islamisk Stat. Tjenesten mener, at SMS-interviewet er tilrettelagt som et led af Islamisk Stats propagandaplan. Det skriver New York Post.

Medarbejder fra Institut for Menneskerettigheder nægtet indrejse i Egypten
Egyptiske lufthavnsmyndigheder afviste søndag aften at lade en medarbejder fra Dansk Institut for Menneskerettigheder rejse ind i Egyten. Ashraf Mikhail, der er projektleder på instituttet, var på vej til den egyptiske hovedstad Kairo, da han blev afvist i lufthavnen. Han blev herefter sendt ud af Egypten og tilbage til København. Ifølge det egyptiske medie ahramonline blev Ashraf Mikhail nægtet indrejse på grund af »mistænkelig undervisning af egyptiske unge«. Institut for Menneskerettigheder vurderer imidlertid, at der er tale om en misforståelse.

Islamisterne vil føre Syrien-krigen ind i Libanon
Efter fire dages sammenstød med islamister har Libanons hær fået genetableret en anspændt ro i landets næststørste by Tripoli, der kaldes Libanons sekteriske slagmark. Mange af krigerne fra IS menes at skjule sig blandt de civile.

»Det er bedre med lidt end ingen terroreffekt«
Terrorister behøver ikke meget mere end en kniv fra en køkkenskuffe for at slå til mod uskyldige mennesker. Sådan lyder meldingen fra forskere fra norske Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), der tidligere i dag præsenterede en gennemgang af 121 terrorplaner og -angreb i Europa de seneste 20 år. Gennemgangen afslører, at når terrorister planlægger deres angreb, opererer de ofte med bombeangreb. Men når de rent faktisk udfører planerne, er det i dag ligeså udbredt, at de i stedet bruger knive og skydevåben. Forskerne advarer også om, at terrortruslen mod Europa vil vokse de kommende år pga. de mange unge mænd, der drager til Syrien og Irak for at kæmpe for ikke mindst den islamistiske terrororganisation IS. »Det betyder flere terrorplaner og – angreb fremover,« siger FFI-forsker Anne Stenersen til avisen VG: »Vi har allerede set en håndfuld i 2014, som er knyttet til syriensveteraner, og de følger stort set tendensen med knive og skydevåben.« Forskerne forklarer, at der siden 2008, ikke mindst pga. muhammedtegningerne, har været »betydeligt flere« terrorplaner mod Skandinavien. »En anden trend er, at de er blevet mere målrettede. I stedet for at dræbe så mange som muligt, ønsker de fleste terrorister nu f.eks. at dræbe enkeltpersoner eller få personer, der tilhører specifikke grupper i samfundet, som de mener bør blive straffet. F.eks. karikaturtegnere, politikere, der har støttet den vestlige invasion af Irak, og soldater i uniform. Jøder er en anden gruppe, der har oplevet flere angreb siden 2008,« siger Anne Stenersen til VG.

Danske F-16-fly har smidt 37 bomber i Irak
De danske F-16-fly har været på vingerne 50 gange i Irak, siden flyene første gang blev sendt i luften 16. oktober. Der har været 27 missioner, og i alt har de danske kampfly kastet 37 bomber. Det skriver Forsvaret i en kort opdatering om den danske mission rettet mod Islamisk Stat (IS) i Irak.

ISRAEL, HERRES ØJEÆBLE (Zak 2:12)

Netanyahu giver grønt lys til at udvide bosættelser
Regeringen har besluttet at fremskynde planlægningen af etableringen af over 1000 boliger i Jerusalem, omtrent 400 i Har Homa og rundt regnet 600 i Ramat Shlomo, siger en talsmand for Netanyahu. Der bor cirka 550.000 israelske bosættere på Vestbredden blandt den palæstinensiske befolkning på omkring 2,4 millioner.

USA: Nye israelske bosættelser er uforenelig med fred
Der er irritation i USA over, at Israel har besluttet at opføre over 1000 nye boliger i det besatte Østjerusalem. Det er “uforeneligt” med de forsøg, der er på at sikre fred mellem israelere og palæstinensere, hedder det. Den amerikanske regering er “dybt bekymret” over oplysningerne og har givet den amerikanske ambassade i Jerusalem besked om at få en forklaring af den israelske regering.

Palæstinenserne. Vigtigt at imødegå mytedannelse
KRISTELIGT DAGBLAD bragte den 21. oktober et interview med den lutherske præst i Betlehem, Mitri Raheb, i anledning af hans forelæsninger på universiteterne i København og Aarhus den 23. og 24. oktober med udgangspunkt i hans bog ”Troen og imperiet”. En grundlæggende påstand i Rahebs bog er, som det også fremgår af interviewet i Kristeligt Dagblad, at ”palæstinenserne” og ikke jøderne udgør ”Palæstinas” oprindelige befolkning. Den påstand vil næppe mange mellemøstenforskere være enig i! Jeg behandler problematikken udførligt i min bog ”Israel – Kampen for staten”, og ifølge de kilder, jeg benytter, er min konklusion, at ”Palæstina” i ekstrem grad er et indvandrersamfund, hvor kun relativt få af områdets jødiske og andre indbyggere, herunder ”palæstinenserne”, kan dokumentere at have mange generationers tilknytning til landet, hvilket skyldes landets omtumlede historie. Det er [dog] veldokumenteret, at der har været jødiske bosættelser i ”Palæstina”, her forstået som området vest for Jordanfloden, altså det gamle jødiske område Eretz Yisrael, siden de jødisk-romerske krige i henholdsvis år 66-70 e.Kr. og 132-135 e.Kr., hvor en stor del af befolkningen blev dræbt eller fordrevet af romerne.

Polakker vil sætte jødiske gravsten tilbage på plads
I Polen har jøder måttet vente siden Anden Verdenskrig, hvor jødiske gravsten blev brugt til at genopbygge polske legepladser, huse, veje og meget andet. Gravstenene, kendt som matzevot, fra flere hundrede jødiske begravelsespladser blev brugt til at lave veje eller til mure i tiden efter krigen, hvor Polen de facto blev besat af Sovjetunionen. Stenene blev en del af genopbygningen af hovedstaden, Warszawa, der stort set blev jævnet med jorden af nazisterne under verdenskrigen, der næsten udslettede hele Polens jødiske befolkning. Men nu er der indledt et projekt, der skal identificere jødiske gravsten og returnere dem til begravelsespladserne. Projektet er et forsøg på at komme videre efter et mørkt kapitel i det komplekse jødisk-polske forhold.

Indien foretrækker israelske våben fremfor amerikanske
Indien har valgt at købe det israelske anti-tank styrede missil “Spike” fremfor det amerikanske missil “Javelin” –  en kontrakt, som USA havde bestræbt sig meget på at opnå. Det indiske køb omfatter mindst 8000 “Spike”-missiler og over 300 afskydningsramper til en værdi af 32 milliarder rupees (525 millioner dollars). Statsminister Narendra Modis regering vil forstærke Indiens ildkraft midt under i grænsespændingerne med Kina og svær ildudveksling med Pakistan hen over Kashmir-grænsen. Det er tidligere blevet oplyst, at Indien vil købe hundreder af Israel-producerede “Barak”-missiler til sin flåde. Indien menes tillige at overveje køb af israelsk-fremstillede AWACS overvågningsfly på linje med tidligere indkøb for en halv snes år siden.

Miliband bliver måske Englands første jødisk-fødte premierminister i 150 år
Ed Miliband, 44, som er formand for det britiske Labour-parti og oppositionsleder, bliver måske Englands første jødisk-fødte premierminister siden Benjamin Disraeli i 1880. Benjamin Disraeli overgik allerede som dreng til kristendommen. England skal have parlamentsvalg i maj. Arbejderpartiet fører lidt foran de konservative, og Miliband har en reel chance for at efterfølge David Cameron som regeringschef. Miliband er søn af den fremtrædende marxistiske historiker Ralph Miliband, en polsk jøde, som kom til England i 1940 på et at af de sidste skibe, der befordrede jødiske flygtninge fra Belgien. Hans mor, Marion, fulgte efter i 1947. Indtil da havde hun levet i Belgien under krigen under et påtaget navn. Andre familiemedlemmer døde under holocaust. Ed Miliban må udføre en vanskelig balancegang hvad angår politikken over for Israel og palæstinenserne. Han har ofte talt om, hvad det betyder for ham at være jøde, om sine forældres flugt fra nazisterne, sin families genforening i Israel – og tilmed sin bedstemors hønsekødssuppe.

MAGOG (1Mose 10:2)

Ukrainerne vil skylle Putin ud af landet
Valget i Ukraine giver landet et overvældende pro­europæisk flertal. Det vil dog ikke standse den russiske præsident, Valdimir Putin, forudsiger en russisk analytiker.

RIGET AF JERN & LER (Dan 2:42)

Stoltenberg som ny Nato-chef: Rusland skal forlade Krim
Rusland truer Europas sikkerhed, og russerne skal trække sig tilbage fra sortehavshalvøen Krim, siger Jens Stoltenberg i sin første tale om værdier og visioner som Natos nye generalsekretær. »Ruslands handlinger i Ukraine er et brud på folkeretten. De har skadet tilliden i alvorlig grad, og de udgør en betydelig udfordring for den euroatlantiske sikkerhed«. »Vi appellerer til Rusland om at trække sine styrker tilbage«, siger Stoltenberg om Ruslands annektering af Krim.

Forgæves ubådsjagt svækker svenskernes nationale selvbillede
Affæren har udstillet Sveriges svage forsvar og ramt svenskernes selvforståelse som selv-stændig og neutral nation. Næste skridt kan være et Nato-medlemskab, vurderer analytikere.

EU-Kommissionen vil skære i danske fiskekvoter
Danske fiskere skal regne med at kunne hale færre fisk i land i Kattegat og Skagerrak til næste år. Ifølge det årlige kvoteudspil fra EU-Kommissionen skal der for at kunne holde bestanden intakt skæres 41,9 procent af kvoten for tunge i de danske farvande.

Fransk og italiensk finanslov står til at få ok i EU
Både den franske og den italienske finanslov for næste år ser ud til alligevel at kunne klare sig igennem EU-Kommissionens skrappe nye årlige gennemgang af eurolandenes finanser. Ifølge nyhedsbureauet AFP alle eurolande frisag i EU-Kommissionen, efter at landene har lavet justeringer i sidste øjeblik som reaktion på skrappe advarsler i sidste uge.

EU-ministre skal diskutere britisk ekstraregning
De store justeringer af EU-landenes kontingent, som vakte især Storbritanniens vrede, da de kom for en dag i sidste uge i forbindelse med et EU-topmøde, bider sig fast på EU’s dagsorden de kommende uger. Ritzau erfarer, at landenes faste ambassadører i Bruxelles på et møde tirsdag eftermiddag i Bruxelles har besluttet, at sagen bliver taget op på et uformelt møde på fredag i Venedig blandt de ministre, der har ansvar for landenes budgetter.

Lignende indlæg:

  • Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 15-16/11 -2014 DET STORE BABYLON (Åb 17:5) Mormoner erkender: Vores stifter havde op til 40 koner For første gang indrømmer mormonbevægelsen i USA, at dens grundlægger og profet, Joseph Smith, tog […]
  • Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 10-14/11 -2014 DET STORE BABYLON (Åb 17:5) Kristne skal forberede sig på intelligent liv i rummet Hvad skal religion og særligt kristne gøre, når der bliver fundet intelligent liv ude i rummet? De […]
  • Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 7-9/11 -2014 DET STORE BABYLON (Åb 17:5) Kirkeministeriet er politisk affaldscentral Efter en stribe af såkaldte møgsager om asyltal, nødløgn og ændringer i ministercitater flyttes […]
  • Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 5-6/11 -2014 DET STORE BABYLON (Åb 17:5) Racisme kan vel ikke accepteres i folkekirken? 'Den forbudte dåb' fortæller om racistiske episoder mod indvandrerpræsten Massoud Fouroozandeh i kirkemiljøet […]
Tagged with:    

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Følg Skriften på de sociale medier

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development