Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 29-30/10 -2014

Tidernes tegn

DET STORE BABYLON (Åb 17:5)

Tango rykker ind i kirken
Folkekirken har det med at lade ord fylde meget og kroppen intet. Det mener sognepræst, som vil formidle bibelske temaer med en tango-gudstjeneste i dag. Organistens rytmer vil være mere sydligt inspireret end sædvanligt, når der holdes gudstjeneste i Sundkirken på Amager i dag. For når dørene bliver åbnet, er det for en tango-gudstjeneste, hvor man vil forsøge at forkynde kristne temaer gennem dans. Det er sognepræst i kirken Louise Britze Kijne, som har fået idéen. Gudstjenesten vil foregå på den måde, at Louise Britze Kijne vil holde en kort indledning om, hvorfor det kropslige er vigtigt i kristendommen. Hun vil senere læse tekster fra blandt andet 1. Mosebog og Markusevangeliet. Og så vil danseinstruktører fra Tangoteket på Amager forsøge at fortolke emnerne hengivenhed, samarbejde, respekt og ligeværd sammen gennem tango. Sognepræsten erkender, at tangodansen ikke i sig selv har meget med kristendom at gøre. Gudstjenesten er et led i en række aftener i Sundkirken, der løber hen over efteråret under navnet ”Aftensang og sund debat”.

FORFÆRDELIGE TING (Luk 21:11)

Læger uden Grænser kritiserer WHOs konklusioner
Det er for tidligt at sige, at kampen mod ebola virker, siger Læger uden Grænser til WHOs udmelding om, at indsatsen er ved at få overtaget over virussen.

Læger uden grænser advarer mod dødelig luftbåren sygdom
Multi-resistente former for tuberkulose spredes lige nu rundt i verden i en grad, så Læger uden Grænser nu advarer mod risikoen for, at det kan blive til et verdensomspændende sundhedsproblem. Med medicinsk behandling er dødeligheden på de multiresistente former for tuberkulose på 52 pct. og 78 pct. Altså væsentligt højere end det er tilfældet for ebolavirusset. Selv hvis man overlever sygdommen, så kan den medicin, som man bruger til behandlingen have store bivikninger. En bivirkning er blandt andet, at patienten kan blive blind. I modsætning til ebolavirusset, som kun smitter gennem kropsvæsker, så smitter tuberkulose gennem luftbårne partikler. Det vil sige, at den smitter gennem hoste, nys og endda ved almindelig samtale.

Mindst 100 mennesker levende begravet i mudderskred
En teplantage er blevet begravet i et voldsomt jordskred i Sri Lanka onsdag, og ifølge landets myndigheder er mindst 100 mennesker ligeledes begravet i mudderet og efter al sandsynlighed dræbt. Militæret er sat ind i området, og ligene af mindst 10 personer er blevet trukket fri af mudderet. Myndighederne kalder det for ´et mirakel,´ hvis der bliver fundet overlevende i mudderskredet.

ISMAELS ARV (1Mose 16:12-13)

FE: Syrienkrigere er en direkte vej til terror i Danmark
Terrortruslen fra udlandet vendt mod Danmark og andre vestlige mål er alvorlig. Sådan lyder vurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i en ny rapport, der tegner et billede af de trusler, der retter sig mod Danmark. I rapporten står der blandt andet, at “den alvorligste terrortrussel mod Vesten vil fortsat komme fra Levanten”. Her henviser efterretningstjenesten til trusler fra de konfliktfyldte lande Syrien og Irak, hvor den militante gruppe Islamisk Stat hærger. Konflikterne i de to lande har bragt bombespecialister og angrebsplanlæggere med mange års erfaring fra andre kampområder sammen med tilrejsende ekstremister fra Vesten. De som populært kaldes Syrienkrigere i Danmark. Det er blandt andet disse krigere, som FE mener, udgør en reel terrortrussel mod Danmark, hvis de vælger at vende tilbage.

Islamisk stat har dræbt flere end 200 og kastet dem i massegrav
150 sunnimuslimske klanmedlemmer dræbt af Islamisk Stat er fundet i en massegrav i den irakiske by Ramadi, siger irakiske sikkerhedskilder. Militsfolk fra Islamisk Stat førte onsdag aften mændene fra deres landsbyer til Ramadi, hvor de blev dræbt og begravet, oplyser kilderne. Ramadi ligger vest for Bagdad. Andre 70 lig er fundet i en massegrav nær byen Hit, der lige som Ramadi ligger i provinsen Anbar. De fleste af de dræbte, der blev fundet torsdag morgen, er politifolk og sunnimuslimske modstandere af Islamisk Stat.

ISRAEL, HERRES ØJEÆBLE (Zak 2:12)

Moskeen, der er et brændpunkt i Jerusalem
Al-Aqsa-moskeen på Tempelbjerget, på arabisk Haram al-Sharif, ligger i det sydøstlige Jerusalem. Mange muslimer ser stedet som det tredjehelligste inden for islam efter Mekka og Medina. De mener, at profeten steg til himmels fra stedet under en natlig rejse til Jerusalem. Foruden al-Aqsa-moskeen findes på stedet Klippemoskeen, som har en gylden kuppel.  Israel erobrede stedet i seksdageskrigen i 1967. Det muslimske område administreres af en islamisk fond, som kaldes Waqf.

Abbas: Israels lukning af al-Aqsa er krigserklæring
Palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas, kalder Israels afspærring af al-Aqsa-moskeen efter nedskydningen af en jødisk aktivist i Jerusalem for en krigserklæring. – Denne farlige israelske optrapning er en krigserklæring over for det palæstinensiske folk og dets hellige steder og mod den arabiske og islamiske nation, siger selvstyrepræsidenten ifølge sin talsmand Nabil Abu Rudeina. – Vi gør den israelske regering ansvarlig for denne farlige optrapning i Jerusalem, som har nået sit klimaks med lukningen af al-Aqsa-moskeen her til morgen (torsdag morgen, red.), tilføjer han. Onsdag åbnede en bevæbnet mand på en motorcykel ild mod den jødiske aktivist Yehuda Glick. Han blev hårdt såret. Glick har ført en kampagne for, at jøder skal have adgang til Tempelbjerget – den jødiske betegnelse for den høj, hvor en af islams mest hellige steder ligger, nemlig al-Aqsa-moskeen. Udlændinge kan besøge højen, men jøder har ikke adgang. Lige neden for al-Aqsa-moskeen ligger den jødiske grædemur, som er et af jødedommens mest hellige steder. Israel beordrede torsdag morgen området lukket for alle besøgende.

Israel har genåbnet omstridt moské i Jerusalem
Israels myndigheder har torsdag aften besluttet at genåbne området ved al-Aqsa-moskeen på Tempelbjerget i Jerusalem. – Det er blevet besluttet at genåbne området som normalt med øjeblikkelig virkning, siger polititalskvinde Luba Samri til AFP. Af frygt for uro ved fredagsbønnen vil adgangen for mænd imidlertid være begrænset til personer over 50 år, tilføjer hun. Området har før sat sindene i kog, som i 2000, da den daværende Likud-leder Ariel Sharon besøgte Tempelbjerget i Jerusalem for at markere, at det højreorienterede Likud ikke ville overlade det arabiske Østjerusalem til palæstinenserne. Besøget førte til voldsomme sammenstød og optøjer, som udløste den anden intifada.

Wallström: Vi anerkender staten Palæstina
Den svenske udenrigsminister, Margot Wallström, siger efter et regeringsmøde, at Sverige anerkender Palæstina og håber, at det kan bane vejen for, at andre gør det samme. For kort tid siden har det britiske parlament med en resolution anerkendt staten Palæstina. Wallströms opfordring til andre om at følge efter er rettet til de øvrige EU-lande. Danmark har foreløbig afvist at anerkende staten Palæstina.

Israel trækker ambassadør hjem fra Sverige
Israel tilbagekalder sin ambassadør i Stockholm som følge af, at Sverige torsdag har besluttet at anerkende staten Palæstina, skriver den israelske avis Haaretz. Israels udenrigsminister, Avigdor Liberman, overvejer helt at nedlægge diplomatposten i Stockholm og dermed officielt at nedtrappe landets diplomatiske forbindelser til Sverige, skriver Haaretz. Sverige er det første EU-land, som anerkender staten Palæstina. – Stockholm er nødt til at forstå, at forhold i Mellemøsten er mere komplicerede end saml-selv-møbler fra Ikea, siger Liberman ifølge Jerusalem Post. Ministeren siger, at den eneste mulighed for at nå en aftale i Mellemøsten er gennem forhandlinger, og at handlinger som den svenske blot skubber en aftale længere væk. – Det er en skam, at den svenske regering har valgt at vedtage denne beslutning, som skader en masse og ikke har nogen fordele, siger han ifølge Jerusalem Post. En talsmand for den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, kaldte tidligere torsdag Sveriges anerkendelse for “modig og historisk”.

Antisemitismen spreder sig i Latinamerika
”Jøderne skal angribes overalt. Deres ulovlige krig i Mellemøsten skal hævnes, og vi er dem, som må gøre det.” Sådan skriver brugeren Skinhead127 på sin blog, der følges af flere tusinde læsere. Konflikten mellem Israel og palæstinenserne har været med til at antænde en hidtil uset kritik af Israel i de latinamerikanske lande. Og selvom konflikten ligger relativt stille i øjeblikket, så syder debatten i Latinamerika. Her er der stor sympati for palæstinenserne, mens kritikken hagler ned over Israel. Især Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, har taget kraftigt afstand fra Israel og betegner angrebene i Gaza som en hensynsløs overreaktion. ”Det, der sker i Gaza, er virkelig farligt med så mange civile, som bor tæt og ikke kan flygte. Jeg mener ikke, der er tale om et folkedrab, men jeg mener, der er tale om en massakre,” siger hun til det brasilianske nyhedsmedie SBT. Brasilien har trukket sin ambassadør ud af Israel og afbrudt de diplomatiske forbindelser med landet. Siden har de fleste latinamerikanske lande fulgt trop. Generelt har medierne også været særdeles kritiske over for Israel.

Palæstinensiske gymnasieelever besøgte i sidste uge Danmark.
I et undervisningslokale i Mellemfolkeligt Samvirkes kontor på Fælledvej i København sidder 14 palæstinensere og cirka lige så mange danskere. De er alle gymnasieelever og en del af et projekt, der skal sætte verden på skoleskemaet. Palæstinenserne skal være i Danmark i en uge, og forløbet indledes med en workshop om kulturforståelse, hvor en ung dansker, der selv har boet på Vestbredden, skal holde oplæg om det kulturmøde, han oplevede. ”Palæstina er meget mere end bare en konflikt. Jeg beklager, at vi danskere ikke forstår jer bedre,” fortæller Bjarke Tarp Barkholt, der var volontør i Hebron på Vestbredden i 2012.

»Tøsedreng« fyrer op under krise mellem Israel og USA
Den kølige luft mellem USA og Israel bliver varmet op af skældsord. Måneders anspændt alliance og en lidet skjult dårlig kemi mellem Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og USAs præsident, Barack Obama, er nu en åben verbal konflikt. »Netanyahu chickenshit (en tøsedreng, red.)« citerer den amerikanske journalist Jeffrey Goldberg en amerikansk embedsmand for at sige. To tidligere israelske Washington-ambassadører, der udtaler sig til hjemmesiden Walla, beskriver forholdet mellem Obama og Netanyahu som det dårligste nogensinde. Dani Ayalon, der var Israels mand i Washington indtil 2006, påpeger, at det ikke er første gang, Israel og USA er politisk uenige. »Men det er første gang, vi oplever personlig antipati, nedladenhed og væmmelige lækager til pressen,« siger Dani Ayalon. Ifølge Jeffrey Goldberg hører »genstridig, snæversynet, afstumpet og buldrende« til de gloser, Obama bruger om Netanyahu. Det er til gengæld første gang, han hører ordet »chickenshit«. I går meddelte en talsmand for præsident Obama, at ordet »tøsedreng« ikke reflekterer præsidentens syn på Netanyahu. Den amerikanske kritik af Netanyahu fordømmes af økonomiminister Naftali Bennett. »Den slags skældsord rettet mod premierministeren er en hån mod millioner af israelske statsborgere og jøder overalt i verden. Ikke engang Syriens præsident, Assad, der har dræbt 150.000, eller Saudi-Arabiens ledelse, der stener folk til døde, har gjort sig fortjent til at blive kaldt chickenshit,« siger Naftali Bennett. På sociale medier har mange israelere lagt billeder ud af Netanyahu som elitesoldat sat over for en ung cigaretrygende Barack Obama. Under billedet spørger israelerne, hvem der i virkeligheden er en tøsedreng?

Israel køber fly for tre milliarder dollars fra USA – trods spænding
Midt i krisen med USA over Israels bosættelses byggeri meddeles det, at de to lande er enige om, at Israel køber en ny eskadrille af avancerede “Stealth” F-35 fly for 3 milliarder dollars. Israel har allerede købt 19 af disse fly, der produceres af Lockheed Martin, for 2.75 milliarder dollars. De første to af disse fly ventes at blive leveret i slutningen af 2016,og resten skulle ankomme i løbet af 2018. Der er mindst 20 fly i den anden eskadrille. I det israelske forsvarsministerium omtales købet af disse fly som et “tigerspring” frem for det israelske luftvåben, der betegnes som “det bedste i verden” a Chris Harmer, chef-analytiker ved “Institute or the StudyofWar”.  Den nye aftale er indgået mellem USA’s forsvarsminister Chuck Hagel og Israels besøgende forsvarsminister Moshe Ya’alon.

Israels fred med Jordan i 20 år – hvordan bliver de næste?
Det er i disse dage 20 år siden, at Jordan og Israel indgik en fredsaftale. Der har været op- og nedture siden, men  freden holder, fordi den er i  begge landes interesse. Spørgsmålet er, om kong Abdallah II’s styre vil vare fem eller ti år. Den politiske skribent, Eitan Haber, skriver i bladet “Yediot Aharonot”, at trods Jordans vedvarende fjendtlighed over for Israel, har der ikke været nogen  krige eller militæroperationer og – vigtigst af alt –  ingen døde og sårede. En anden meningstilkendegivelse om 20 års jubilæet blev udtrykt af Ariel Ben Solomon, som i “Jerusalem Post” skriver: – Jordanernes syn på aftalen med Israel kommer til udtryk ved en forsideartikel i den jordanske avis “Al-Arab Al-Yawm” under overskriften  “20 års modbydelig fred med Israel”.

MAGOG (1Mose 10:2)

Russisk-ukrainsk gasdrama fortsætter efter forhandlinger hele natten
»Gasforhandlingerne mellem Rusland og Ukraine varede indtil tidligt i morges (04:00 torsdag 30/10). Dokumenter om en fælles forståelse er blevet udarbejdet og er nu hos de respektive regeringer i Moskva og Kiev til godkendelse. Trepartskonsultationer vil fortsætte gennem hele dagen (torsdag),« skriver talspersonen til Berlingske. Der er ikke mindst usikkerhed om, hvordan Ukraine skal finde 3,1 milliarder dollar – ca. 18 milliarder kroner – til at betale for gammel gasgæld inden årets udgang samt yderligere milliarder til at betale forud for vinterens gasleverancer. Rusland ønsker garantier for, at Ukraine kan betale, men beløbet er så stort, at det er svært at finde en løsning på finansieringen.

Usædvanlig russisk flyaktivitet bekymrer NATO
Øget russisk flyaktivitet over europæisk luftrum i den seneste tid har fået alarmklokkerne til at ringe hos NATO, skriver CNN. Forsvarsalliancen har observeret flere grupper af russiske militærfly i Østersøen, Nordsøen, og Sortehavet. Flyvningerne beskrives som »usædvanlig høj aktivitet over europæisk luftrum« i en pressemeddelelse fra NATO. NATO oplyser, at der i løbet af et enkelt døgn blev registreret mere end 19 tilfælde med russiske fly i europæisk luftrum. To norske F-16 fly blev blandt andet sendt i luften for at følge otte russiske militærfly i luftrummet over Nordsøen.

Ekspert: Rusland vil vise, at de ikke længere er en tandløs, beruset bjørn
Nato oplyste onsdag, at der i de seneste dage er blevet observeret usædvanligt mange russiske militære flyvninger over europæisk luftrum. Samtidig er det kommet frem, at Rusland i sommer simulerede et missilangreb på Bornholm. – Meget af det, som russerne foretager sig lige nu, handler om at teste vesten, og det er ikke kun med flyvningerne. Man optræder også aggressivt i andre sammenhænge. Det gør de blandt andet ved at sejle ind i de baltiske landes farvande med flådefartøjer. Det var formentlig også russerne, der bortførte en estisk grænsevagt tidligere i år, siger lektor ved Center for War Studies på Syddansk universitet, Jens Ringsmose.

»Rusland er et bøllet muskelbundt«
Rusland fylder godt i ny risikovurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Men trods mere russisk militær aktivitet er truslen mod Danmark ikke steget, lyder vurderingen. Det handler om russisk signalværdi, siger eksperter.

Rusland får nej til at modtage fransk hangarskib
Frankrigs regering siger torsdag morgen, at betingelserne ikke er til stede for, at Rusland kan tage imod det første af to franskproducerede hangarskibe. Den russiske regering hævder ellers at være inviteret til en overdragelse af det første hangarskib den 14. november. Det er Ruslands involvering i den ukrainske konflikt, som har fået de vestlige lande til at boykotte dele af den russiske økonomi og leverancer af militært udstyr. – Betingelserne er ikke i dag opfyldt for at levere Mistral, siger den franske finansminister Michel Sapin.

Lignende indlæg:

  • Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 15-16/11 -2014 DET STORE BABYLON (Åb 17:5) Mormoner erkender: Vores stifter havde op til 40 koner For første gang indrømmer mormonbevægelsen i USA, at dens grundlægger og profet, Joseph Smith, tog […]
  • Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 10-14/11 -2014 DET STORE BABYLON (Åb 17:5) Kristne skal forberede sig på intelligent liv i rummet Hvad skal religion og særligt kristne gøre, når der bliver fundet intelligent liv ude i rummet? De […]
  • Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 7-9/11 -2014 DET STORE BABYLON (Åb 17:5) Kirkeministeriet er politisk affaldscentral Efter en stribe af såkaldte møgsager om asyltal, nødløgn og ændringer i ministercitater flyttes […]
  • Tidernes Tegn: Nyhedsoverblik 5-6/11 -2014 DET STORE BABYLON (Åb 17:5) Racisme kan vel ikke accepteres i folkekirken? 'Den forbudte dåb' fortæller om racistiske episoder mod indvandrerpræsten Massoud Fouroozandeh i kirkemiljøet […]
Tagged with:    

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Følg Skriften på de sociale medier

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development